Adres Onbekend
KRO-NCRV

​Gevonden: vriend Hans van der Kooy

  1. Nieuwschevron right
  2. ​Gevonden: vriend Hans van der Kooy

Hans spreekt voor het eerst weer over zijn verleden

Tim heeft contact gehad met de dochter van Hans. Zij heeft haar vader sinds vorige week voor het eerst horen praten over zijn verleden en het overlijden van zijn broer Henk: “Daar begint hij nu pas over te praten!” Hans vindt het moeilijk om met zijn verleden te worden geconfronteerd, maar gaat die confrontatie moedig aan. Binnenkort spreken Tim en Hans elkaar voor het eerst weer.

Hans vinden we in België, waar hij al heel wat jaren woont. We benaderen eerst zijn kinderen, die hem op de hoogte stellen van de zoektocht. Al snel blijkt dat hun vader Hans weinig heeft losgelaten over het verlies van zijn broer Henk. Daar is vroeger vrijwel niet over gesproken. Hans is dan ook verrast dat hij wordt gezocht door Tim. Hij kan hem nog goed herinneren, want naar zijn weten zaten ze samen op de lagere school. Tim kwam dichterbij de familie die hij zo heeft gemist. Komende zondag vertelt Tim hoe het nu is met zijn vriend Hans en ook over de relatie die hij destijds had met Corry.

Hij zou graag in contact komen met Tim, maar durft dit niet op de radio te doen: “Ik ben bang dat ik overspoeld word met emoties. Ik doe dat liever privé.” Hans laat wel een mooie persoonlijke boodschap achter voor Tim. Wat Tim betreft, rijdt hij er meteen op af: “Hij woont voor ons maar vijftig kilometer verderop! Ik hoop hem snel te zien.”

Het verhaal

Tim Fakkeldij groeit een deel van zijn jeugd op in Diemen. Daar runt hij al op jonge leeftijd een krantenwijkje, waar hij een aardig zakcentje mee verdient. Zijn ouders besluiten te verhuizen wanneer hij een jaar of twaalf is. Wat moet er dan met het krantenwijkje gebeuren?

Gelukkig is daar Henk van der Kooy, een jongen uit de buurt: “Hij liep een dag mee om te kijken of het wat voor hem was. Bij de tweede krant die we rondbrachten, moesten we de A1 oversteken. Ik liep voor hem uit. Toen ik op de witte middenlijn stond, keek ik achterom waar hij bleef. Hij stond een halve meter achter me zijn bril schoon te maken. Binnen de kortste keren kwam er glas in mijn ogen. Ik hoorde een klap. Ik zag hem liggen en durfde niet meer te kijken. Hij was op slag dood.”

Het tragische ongeluk is Tim altijd bijgebleven. Met de familie van der Kooy blijven hij en zijn ouders bevriend, maar helaas overlijdt moeder van der Kooy tien maanden na het ongeluk van haar zoon. Daarna overlijdt ook vader van der Kooy. De familie Fakkeldij ontfermt zich over een van de overgebleven kinderen: zus Corrie. Zij komt uiteindelijk in een pleeggezin terecht.

Knaagt

Wat er met het jongste broertje Hans van der Kooy gebeurd is destijds, weet Tim niet. Dat knaagt aan hem: “Ik ben zo benieuwd of Hans nog leeft. Ik weet dat de rest van het gezin niet meer leeft en ik zou zo graag willen weten hoe hij die periode heeft ervaren. Hoe is het hem verder vergaan in het leven? Heeft hij het kunnen verwerken?”