Adres Onbekend
KRO-NCRV

Terugblik: Henny zocht liefde Ton Caspers

  1. Nieuwschevron right
  2. Terugblik: Henny zocht liefde Ton Caspers

Hij vindt het hartstikke leuk dat hij gezocht wordt.

Ton heeft te horen gekregen dat zijn voormalige liefde Henny hem zoekt. Hoe zou hij reageren? Luister onderstaand audiofragment voor de afloop van dit verhaal.

Tijdens de uitzending
De zoektocht van Henny gaat snel wanneer een tipgever ons veelbelovende informatie verstrekt: “De Ton Caspers die jullie zoeken woont nog altijd in de buurt van Haarlem, namelijk: in Zandvoort! Hij staat niet in het telefoonboek, maar misschien heeft u iets aan een adres?” We sturen vervolgens een buurvrouw af op het adres en die treft iemand thuis: de vrouw van Ton doet de deur open! Maar zij reageert argwanend. Volgens de buurvrouw is Tons vrouw niet erg gecharmeerd van de zoektocht. Wel vertelt de buurvrouw ons dat Ton nog leeft en ook wel thuis was toen ze aan de deur stond. Hopelijk verwittigt zijn vrouw hem snel van deze zoektocht. Zou Ton dan van zich laten horen? Wordt hopelijk vervolgd…

Het verhaal
In de jaren vijftig kampeert Henny met haar ouders op een camping in Arnhem-Warnsborn. In de maand juli kampeert Ton hier ook met zijn ouders en broers Rinus en Jan. Henny en Ton trekken steeds dichter naar elkaar toe en na de vakantie komt Ton in de weekenden vaak bij Henny langs in Rotterdam. Henny’s vader kan het gezelschap van Ton erg waarderen, want dan is hij niet meer de enige man in huis. Zelf komt Henny slechts één keer bij Ton in Haarlem over de vloer. De verkering duurt niet lang, maar is voor Henny onvergetelijk geweest: “Hij zette een locomotieffiets voor me in elkaar en boven zijn bed hingen allemaal foto’s van mij.”

Zo’n vier jaar later – nadat de verkering tussen Henny en Ton is uitgeraakt - komt Henny met haar nieuwe vriend thuis bij haar ouders. Ton is dan op bezoek bij haar ouders en vertrekt snel: “Hij had ook tegen mijn ouders gezegd: ‘Als ze binnen komen dan ga ik onmiddellijk weg’ en dat gebeurde dus ook.” Henny’s vader, die erg op Ton gesteld is, fietst dan met hem mee. Zelf krijgt Henny geen kans om iets tegen Ton te kunnen zeggen. Wanneer haar vader weer thuiskomt, wordt er geen woord over gesproken.

Op zijn verjaardag op 5 augustus denkt Henny nog altijd aan Ton. Als ze in Haarlem komt, let ze nog altijd op of ze Ton misschien tegenkomt: “Dan voelt het alsof ik zo dichtbij hem ben. Ik ben toch benieuwd hoe zijn leven gelopen is.”