Adres Onbekend

Terugblik: Joke zocht haar eerste liefde Albert de Jong
KRO-NCRV

  1. Nieuwschevron right
  2. Terugblik: Joke zocht haar eerste liefde Albert de Jong

“Ik liep echt op een grote roze wolk.”

Acht jaar geleden herenigden we de twee geliefden. In de uitzending spraken zij elkaar weer voor het eerst: “Vergeten was ik jou ook nooit…” Beluister onderstaande fragmenten om te horen hoe het verder is verlopen.

Het verhaal
Joke ziet Albert voor het eerst wanneer ze toevallig uit het raam kijkt, terwijl hij zijn fiets parkeert tegen het huis naast haar. De volgende dag staat ze op hetzelfde tijdstip weer klaar om een glimp van hem op te vangen. Wanneer hij terugkijkt en zwaait, staat haar hart in vuur en vlam: “Een hele aantrekkelijke man met donker haar en blauwe ogen en een ontzettend blije lach was het. Dit staat mij nog steeds na vijftig jaar op mijn netvlies. Ik liep echt op een grote roze wolk!”

Albert woont op de zolderverdieping naast haar en via een ruitje in een branddeur kunnen ze elkaar zien en spreken. Albert is vijfentwintig en Joke pas vijftien, maar dat maakt niets uit: “Hij was de eerste die lief was voor mij, want mijn ouders vonden mij maar een lastpak.” Haar moeder houdt haar nauwlettend in de gaten, dus afspraakjes moeten in het geniep. Hand in hand lopend door het Amsterdamse Bos voelt het stel zich de gelukkigste mensen op aarde.

Aan dat geluk komt een einde wanneer ze betrapt worden. Joke krijgt huisarrest en Albert wordt duidelijk gemaakt dat hij niet meer in de buurt mag komen: “Mijn vader zei tegen Albert dat als hij nog één keer bij mij in de buurt kwam hij allebei zijn poten ging breken.”

Aanknopingspunten
* Albert de Jong
* in 1961 woonden hij op de Admiraal de Ruyterweg in Amsterdam.
* hij woonde op nummer 142 op kamers bij een mevrouw
* daarna ging hij op kamers in de buurt van het Hoofddorpplein, misschien de Woubruggestraat
* Albert was een lange, slanke jongen
* hij werkte bij een grafisch bedrijf op de Reguliersgracht
* waarschijnlijk was hij graficus en kwam niet uit Amsterdam
​* in 1961 was hij 25 en zal nu dus 75 jaar zijn