Adres Onbekend
KRO-NCRV

Terugblik: herinneringen aan vader Joos van der Velden

  1. Nieuwschevron right
  2. Terugblik: herinneringen aan vader Joos van der Velden

De reacties blijven binnenstromen.

We worden overspoeld met reacties op het verhaal van Derk en Margje over hun vader Joos van der Velden. Onder andere van Tonny Rock uit Alicante, Spanje. Joos was haar tekenleraar. “Ik tekende heel pietepeuterig en aan de hand van mijn tekeningen wist hij precies wat voor persoon ik was. Bijzonder dat iemand dat kan aan de hand van een tekening.” Ook mevrouw de Kruijf reageert op de oproep. Haar man was kunstenaar, net als Joos en de mannen waren ook bevriend. Hij schilderde een portret van Joos. Ze nodigt Derk en Margje uit om het portret van hun vader eens te komen bekijken.

Het verhaal
Joos van der Velden was kunstenaar en cartoonist voor onder andere de Volkskrant, de Gelderlander en dagblad De Tijd in het begin van de jaren 70. In 1975 maakte hij op 33-jarige leeftijd een einde aan zijn leven. Voor zijn vrouw en drie kleine kinderen was dit een grote schok. Hierdoor was het na zijn dood pijnlijk en moeilijk om over hem te praten.

Anderhalf jaar geleden stelde moeder de vraag: “Wat willen we met alle bewaarde werken, spullen en foto’s van Joos doen?” Zij had dit op dat moment al 40 jaar bewaard. Met het hele gezin, moeder en de drie kinderen, is toen een begin gemaakt om alles uit te zoeken. De twee jongste kinderen Derk en Margje zijn in het leven van hun vader gedoken en hebben een boek samengesteld met zijn tekeningen, cartoons, schilderijen, foto’s en geschreven verhalen. Bij het samenstellen van het boek wordt ze duidelijk dat Joos een veelzijdig en begenadigd kunstenaar is geweest.

Nu gaan broer en zus samen verder op zoek naar wie hun vader Joos was. Ze zoeken herinneringen aan hem en hopen dat er nog mensen zijn die werken van hun vader Joos in bezit hebben of weten waar dit te vinden is: “Misschien hangt er nog wel iets in een museum, of is het elders opgeslagen?” Margje en Derk overwegen het boek dat tot nu toe alleen voor familie is gepubliceerd, ook voor een groter publiek te publiceren. Omdat het werk van Joos van der Velden het waard is om gedeeld te worden, maar ook als eerbetoon aan hun vader.

Wat gebeurde er tijdens de uitzending?
We spreken veel verschillende mensen uit Joos’ leven. Onder andere oud-dorpsgenoten uit Zieuwent die zich de familie van der Velden nog kunnen herinneren. Een van hen kent de familie nog van de kerk van vroeger: “Joos zat altijd voor ons met de hele familie. Joos was erg in zichzelf gekeerd, maar hij was wel heel aardig. Hij zocht alleen weinig contact met mensen.” Ook zijn er oud-leerlingen van Joos die zich melden. Zij hadden les van hem op de mulo.

De mooiste reactie komt van een kraamverzorgster die aanwezig was bij de geboorte van Derk. Zij heeft nog goede herinneringen aan Joos en het gezin. Verwachtingsvol kijken Derk en Margje onze kant op, want Liesbeth komt voor ze aan de lijn. “Ik heb nog een tekening met een pinguïn, gekregen na de geboorte van Derk.” Ze wil de tekening niet afstaan, want deze is haar nog altijd dierbaar. Wel nodigt ze Derk en Margje van harte uit om langs te komen. Derk en Margje zijn verrast: “Dit hadden we allemaal niet verwacht.”