Linda Ronstadt in 5 feitjes

De Amerikaanse zangeres viert op 15 juli haar verjaardag. Wist je deze zaken al?images/2020/07/ANP-300921677.jpg


1. Linda Ronstadt is nooit getrouwd

Misschien een klein feitje, maar ze trouwde nooit (in tegenstelling tot veel van haar rock & roll collega’s). Naar eigen zeggen was het “nooit haar ding”. Wel heeft ze twee kinderen, geadopteerd. Relaties had ze zeker, o.a. met Star Wars grootmeester George Lucas.

2. Ze had een sleutelrol in het ontstaan van de Eagles

De supergroep, beroemd van ‘Hotel California’ kwam begin Jaren 70 samen door als backing band voor Linda te werken. De mannen klikten zo goed dat ze al snel eigen liedjes begonnen te schrijven… bedankt he, Linda!

Hieronder een interview met Ronstadt uit die tijd:

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.3. Ze heeft prijswinnende Spaanstalige liederen gezongen

Ronstadt groeide in geboortestaat Arizona op met de Mexicaanse cultuur, waaronder de Mariachi muziek! Al is deze Spaanstalige volksmuziek bijzonder traditioneel, zij wist het met succes te vertolken:

4. Ze trad op in een Broadway toneelstuk

Wij kennen haar pop-rock successen als ‘You’re No Good’, ‘Blue Bayou’: Ronstadt was een grote ster in de populaire Amerikaanse muziek. Maar het macho wereldje stond Linda na een tijdje flink tegen en ze vertrok naar New York om in theatervoorstellingen op te treden.

Voor haar rol in The Pirates Of Penzance werd ze genomineerd voor een Tony, de Oscar van de theaterwereld in Amerika. Hieronder zie je een fragment uit de verfilming van de show:

5. Ze is niet getroffen door de ziekte van Parkinson

Jerney Kaagman, Rob de Nijs, Neil Diamond en Ernst Daniël Smid lijden aan deze vreselijke aandoening, maar Ronstadt niet. Zij lijdt aan een vergelijkbare maar iets andere neurologische ziekte, waardoor ze haar zangstem inmiddels grotendeels kwijt is.

Door de overeenkomsten is het in de berichtgeving wel eens anders gemeld. Het is echter niet minder schrijnend: want voor deze ziekte, PSP genaamd, is helaas geen remedie.

Beluister hieronder een zangoptreden van Linda in 2019:

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Delen