Het verhaal achter 'Ring, Ring I've Got To SIng'

De doorbraak van de 'Vlaamse Bob Dylan' is vaste bewoner in de Evergreen Top 1000. Zo gebeurde het:

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.(foto: wikimedia commons)

Vrije geest

Fernand Karel Louisa Grignard werd vrijdag 13 maart 1939 in Antwerpen geboren. Waar zijn leven niet opzienbarend startte, stoomde alles om hem heen hem klaar voor de eeuwige roem:

- Hij is als jong volwassene een slechte soldaat (in dienst doet hij weinig meer dan de muren versieren)

- Hij omarmt begin jaren 60 de skiffle muziek van Lonnie Donegan (zoals ook andere jongens als John Lennon en Paul McCartney)

- Hij werkt als afgestudeerd graficus toch liever niet in dienst van anderen

Protest

Dus Grignard maakt van zijn jeugdhobby’s zijn job en trekt zijn eigen pad. Hij leeft als kunstschilder in de hipste wijk van Antwerpen en start begin jaren '60 als barman in -de nu legendarische- muziekclub De Muze. Zijn toenmalige baas vertelt:

"Toen ik juist De Muze had opgericht, is Ferre Grignard bij mij begonnen als barman. Tappen, daar was hij niet slecht in, maar ik wist dat hij nog beter gitaar kon spelen en zingen. Zodoende heb ik hem een keer een akoestisch optreden laten geven op een donderdagavond, zeg maar bij wijze van experiment.

(Bron: VIVAVlaanderen)

Klein beginnen

Zijn optredens zijn een hit. De skiffle-blues mix van ‘de Ferre’ geven de artiest een heldenstatus binnen de Antwerpse muziekscene. In deze nieuwe rol charmeert hij het publiek met scherpe teksten en meeslepende jamsessies. De eigenaar van de club biedt Ferre in 1964 dan ook aan een opname te maken van ‘Ring Ring’.

Er worden 500 singletjes geperst die in een oogwenk zijn uitverkocht. Gelukkig komt er eentje goed terecht...

Wanneer de live-opname producer Hans Kusters ter ore komt schiet hij in actie en vraagt Grignard nogmaals de studio in te duiken. De ’65 single wordt een hit!

Muzikale geschiedenisles

Het lied vertelt een verhaal over discriminatie tegen de zwarte medemens, het vechten voor een ondankbare oorlog en de hoop op een betere toekomst, welbekende protestsong-thema’s:

They're talking about freedom

Of religion and race

But if you are a negro

They slap you in the face

In Nederland deed 'Ring Ring...' het niet slecht:  #16 in de Top 40 in 1966. De eeuwigheidswaarde heeft de plaat schijnbaar binnen, al werden opvolgers ‘Drunken Sailor’ en ‘Yama, Yama, Hey’ niet beter ontvangen. Grignard is een gewild artiest, maar maakt er, vrije geest als hij is, geen loopbaan van: het geld verdwijnt zo snel als het binnenkomt...

In 1982 overleed Ferre Grignard aan de gevolgen van keelkanker.

Het is vooral de cultstatus van Ferre Grignard en de tijd en plaats die hij bezette welke van ‘Ring, Ring…’ een muzikaal geschiedenislesje maken. Niet zo anders als bijvoorbeeld Wally Tax en onze eigen Armand.

Feitje

Over Armand gesproken:

De protestzanger heeft nogal wat te danken aan Ferre Grignard…

"Ik moest in 1966 met de Ferre in Turnhout optreden. Dat was de eerste keer dat ik met softdrugs kennismaakte. Ik ontmoette toen namelijk de tekstschrijver van Ferre, Jef Hermans, en die haalt op een bepaald moment een joint boven. Hij had voordien in Congo verbleven en had daar leren blowen.

Wat velen niet weten, is dat Antwerpen eerder een centrum was van de blowscene dan Amsterdam. Pas nadien heeft het zich naar ginder verplaatst."

(bron: VIVAVlaanderen)


Delen