In De Rooie Haan en Spijkers Met Koppen

Podcast 100 jaar radio

Bert Kranenbarg neemt je mee terug in de tijd in de podcast '100 jaar Radio'. Dit keer spreekt hij met de makers van 'In De Rooie Haan' en 'Spijkers Met Koppen'.

100 Jaar Radio: In de Rooie Haan en Spijkers Met Koppen
images/2019/08/ba08fb7157.jpeg


In De Rooie Haan en Spijkers Met Koppen

Op 5 januari 1974 begon bij de VARA 'In de Rooie Haan'. Live vanuit een geïmproviseerd café in de hal van de studio in Hilversum. Een politiek café op de zaterdagmiddag dat al snel hét podium werd voor ministers, staatssecretarissen en Kamerleden, waar nieuws gemaakt werd dat het ANP en de maandagkranten haalde.

Veertien jaar later werd het programma opgevolgd door ‘Spijkers met Koppen’, dat heel anders en toch een beetje hetzelfde was. Dat programma bestaat inmiddels 31 jaar.

De makers

Bert Kranenbarg praat met drie makers van de programma’s:

Bedenker en eindredacteur Jan Nagel vertelt hoe hij alle ministers van het kabinet Den Uyl aan tafel kreeg. En hoe hij het café in toom hield als VVD-er Hans Wiegel te gast was. Waarom wilde hij discjockey Felix Meurders als één van de presentatoren? En waarom mislukte het om het succesvolle radioprogramma op televisie te krijgen? 

Felix Meurders zat in het presentatietrio van 'In de Rooie Haan' en presenteert nu nog steeds 'Spijkers met Koppen', al is er discussie over hoe lang hij dat nog mag doen. Hij weet te vertellen hoe de redactie van In de Rooie Haan Joop den Uyl te grazen nam toen ze in de gaten kregen dat hij altijd vooraf wist welke vragen gesteld zouden worden.

En hij vertelt hoe de EK-finale van 1988 -waar Oranje won- de doodsteek bleek te zijn voor In de Rooie Haan.
 
Nicolette Schouten begon als gastvrouw en producer bij In de Rooie Haan en is nu nog steeds redacteur van Spijkers met Koppen. Wat maakt deze programma’s zo bijzonder dat ze in 35 jaar niet is gestopt? Welke politici waren het leukst om te ontvangen? En waarom is Spijkers met Koppen nog steeds zo populair?
Natuurlijk zijn er ook veel fragmenten uit de beide programma’s te horen.

Honderd Jaar Radio 

Iedere donderdagmiddag viert Bert op 5 op NPO Radio 5 de verjaardag van de radio. Dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat het eerste radioprogramma in Nederland werd gemaakt. Daarom staat Bert op 5 wekelijks stil bij bijzondere radio uit het verleden, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Jingleweb.nl.
 
Eerder al maakte Bert Kranenbarg in deze serie portretten over 'Met het oog op morgen', 'De toestand in de wereld' (door mr. G.B.J. Hiltermann), 'Raden maar' en 'De Stemband' (met Kees Schilperoort), ‘Echt oude radio’ met mediahistoricus Bas Agterberg van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, 'Cappuccino' van Sjors Fröhlich en 'Radio Tour de France'.

Luister ze allemaal!


Delen