Manuëla Kemp: Julien Clerc zal ik nooit verloochenen

Liedjes Voor Altijd: muziek uit het leven van ons Evergreen-team

Manuëla Kemp groeide op tussen klassieke muziek. Nu ademt ze rock 'n' roll. En Julien Clerc.

In het nieuwe platenhoekje van de net verhuisde Manuëla Kemp staan een rode sofa, DAB+ radio, leuk pick-upje en kast. De singles, elpees en cd’s die daar liggen weerspiegelen haar “muziekperiodes”. Op zoek naar ‘Sammy’ -nog ergens in een verhuisdoos misschien- komt de dj al zingend en draaiend de soundtrack van haar leven tegen.

Op de platenspeler van de moeder van de 13-jarige Manuëla werd louter klassieke muziek gedraaid: “Het wildste wat we in huis hadden was de pianoles van Conny Vink, een plaatje van Annie M.G. Schmidts ‘Het Lelijke Eendje’ en ‘Sammy’ van Ramses Shaffy. Van de klassieke muziek van haar moeder werd de jonge dame niet blij, en het ontdekken van de popmuziek was een openbaring. Luisteren deed ze stiekem bij vriendinnetjes.

Liedjes Voor Altijd: Manuëla Kemp


Manuëla’s eerste LP en favoriet was Julien Clerc’s No7 (1975), met die prachtige zwart-wit foto op de hoes. “Nou, die liefde is nooit overgegaan. Het heeft te maken met het verlangen van vroeger. Het is zoiets als je eerste liefde, dat je altijd hetzelfde gevoel zou kunnen houden als je er aan terug denkt. Ik zal Julien Clerc nooit verloochenen, nee. En later ging ik ook nog eens verstaan wat hij zong, toen werd het alleen maar mooier.”

Niet lang daarna raakt ze in de ban van de dames. “Uitgesproken vrouwen” als Kate Bush, Blondie en Nina Hagen: “Dat vond ik echt heel bijzonder, vooral omdat ze ook zelf muziek maakten. Het waren niet tuttebelletjes die voor een band stonden, maar popvrouwen."

In de 70s vond ze Grease maar kinderachtig: “Ik vond eerder Herman Brood leuk, en Gruppo Sportivo.” Daar kwamen de buttons van de Sex Pistols en Ramones bij: einde schooltijd was Manuëla punker, met legerkisten en munitiekist voor de boterhammen. Kraken, demonstreren en rocken: “Het moest wel een beetje hard."


"Ik vind The Beatles nu veel beter dan toen ik 20 was"


- Manuëla KempPas later is Manuëla de ‘klassiekers’ gaan waarderen. Zo gaan die dingen: “Je leert steeds meer kennen. Ik vind The Beatles nu veel beter dan toen ik 20 was. Ik zag laatst een te gekke documentaire over Neil Sedaka op tv. Wat heeft die man een mooie nummers geschreven! Dat had ik op mijn 20e niet gewaardeerd, hoor.” 
 
En als ze een mix zou moeten maken van haar muzieksmaak, wat zou daar dan in staan?

“Een lekkere ratjetoe van Joni Mitchell, Steely Dan, De Dijk en van alles wat lekker niet klopt bij elkaar, net als ik."

Een all-time-favourite wil ze dan ook niet noemen. "Vandaag is het dit, morgen kies ik weer wat anders."

Manuëla Kemp presenteert de Evergreen Top 1000 van 26 t/m 30 november op NPO Radio 5. Luister het hele interview met Manuëla en de andere Top 1000 dj's terug op de podcastpagina van 'Liedjes Voor Altijd'.

Foto's: Dingena Mol
Interview: Joris Kreugel

Evergreen Top 1000
26 t/m 30 november
​NPO Radio 5


Delen