Artiest

Gerry & The Pacemakers - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Gerry & The Pacemakers
Britse rock n’ roll-groep die in de jaren ’60 voor het eerst van zich laat horen. Net als The Beatles komt de band uit Liverpool en is Brian Epstein de manager. Hun eerste successen - singles als ‘How Do You Do It’ en ‘You’ll Never Walk Alone’ kunnen zich meten met die van hun befaamde stadsgenoten, maar de groep gaat in 1966 uit elkaar.

Zanger Gerry Marsden richt de groep in 1959 op. De band speelt op veel plekken waar ook stadsgenoten The Beatles te vinden zijn, zoals Hamburg en thuishaven Liverpool. Manager Brian Epstein neemt de groep onder z’n hoede en de eerste single is meteen raak: ‘How Do You Do It’ behaalt de eerste plaats in de Britse hitlijst. Ook de twee opvolgers waaronder ‘You’ll Never Walk Alone’ - oorspronkelijk een nummer uit de musical Carousel - behalen die felbegeerde positie. Daarmee vestigt de groep een record. Niet eerder scoorde een band met haar eerste drie singles achtereenvolgende nummer-1 hits.

FC Liverpool

‘You’ll Never Walk Alone’ - een nummer dat Marsden groeit uit tot het clublied van de voetbalclub FC Liverpool en nog vele andere sportclubs wereldwijd. Het nummer is een vaste waarde in menig voetbalstadion en is vele malen opgenomen door andere artiesten. Met liedjes als ‘Ferry Cross The Mersey’ en ‘Don't Let The Sun Catch You Crying’ scoort de groep - ook in de Verenigde Staten - nog enkele hits, maar tegen 1965 is de populariteit van de band gekelderd. Gerry Marsden heft de band een jaar later op.