Artiest

Kenny B - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Kenny B
Kenny B (Kenneth Bron) is een zanger uit Suriname die een contract tekent bij de Nederlandse platenlabel Top Notch en in 2015 zijn eerste single uitbrengt onder dit label.

Muziek & Politiek

Kenneth Bron wordt in 1962 geboren in Suriname, maar komt in 1991 naar Nederland. Zingen doet hij al vanaf zijn 8e levensjaar. Hij laat zijn stemgeluid onder andere horen in zijn band Fransisco. In de jaren' 80 is hij 'politiek commissaris' in het nationaal leger. In zijn zangcarrière combineert hij daarom ook regelmatig muziek met politiek. Vooral met Reggae-muziek vindt Kenny dat muziek en maatschappelijke issues goed rijmen. Maar de zanger beperkt zich niet tot één muziekstijl. Zo hoor je ook Jazz en R&B terug in zijn muziek.

Reggae en Nederpop

Kenneth Bron scoort in zijn thuisland al heel wat hits, maar krijgt in 2015 ook bekendheid in Nederland. Voordat hij overstapt naar het Nederlands, maakt B al enkele platen in het Engels, Aucaans en Sranantongo. 'Als Je Gaat' is zijn eerste Nederlandse single. Een combinatie van reggae en Nederpop.

Geen ontkomen aan

De zanger brengt dit nummer uit bij het Nederlandse platenlabel Top Notch. Kenny B stond al op de radar van Top Notch baas Kees de Koning. Op vakantie in Suriname, was er helemaal geen ontkomen meer aan. “Je hoorde bijna niets anders in Paramaribo. Uit elke auto en bar klonken zijn hits. Ik raakte geïntrigeerd en heb al zijn cd’s gekocht. Toen ik terug was in Nederland heb ik gelijk met Kenny afgesproken.” Onder de indruk van zijn invalshoeken en de thematiek van de liedjes vroeg De Koning de zanger om een aantal van zijn teksten te vertalen naar het Nederlands. “Zes weken lang hoorde ik niets meer van hem en toen stuurde hij ineens twee gloednieuwe liedjes. Ik werd helemaal weggeblazen en een week later hadden we een deal.” 

2015

In 2015 wordt zijn tweede single 'Parijs' uitgebracht. Het nummer wordt vrijwel direct goed ontvangen. Grote Nederlandse artiesten zoals Ilse DeLange zijn enthousiast en laten hun waardering via Sociale Media duidelijk horen. Later dat jaar schrijft Kenny B het nummer 'Jij Bent De Liefde' voor de Nederlandse zanger Guus Meeuwis. Kenny B brengt het nummer zelf ook uit voor zijn gelijknamige album.