Artiest

Euson - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Euson
Op Aruba geboren zanger die in de jaren zestig in Nederland een aardige soulreputatie opbouwt, onder meer als J.B Euson & Stax met daarin Chris Hinze en ex-leden van The Lords. In 1970 heeft Julio Bernardo Euson zijn grootste hit met de Joni Mitchell-cover ‘Both sides now’.

Eerste band

Julio Bernardo Euson wordt op 12 april geboren op Aruba in 1941. Als tiener richt hij daar zijn eerste band op. De groep is van alle markten thuis. Euson en consorten spelen rock 'n roll, maar hebben ook Zuid-Amerikaanse invloeden. 

Talent

Euson blijkt veel talent te hebben. Gesterkt door het winnen van diverse talentenjachten verhuist hij begin jaren zestig naar Nederland. Daar wordt hij soulzanger van het Rotterdamse Kreole Kats. Tussen 1965 en 1967 worden enkele singles uitgebracht.

J.B. Euson & Stax

Toetsenist Chris Hinze en Euson bundelen in 1968 hun krachten samen met The Lords, de vroegere begeleidingsband van Rob De Nijs. Als J.B. Euson & Stax toert dit gezelschap heel Europa door. Met single 'I Want You Around Me', scoren ze een zeer bescheiden hitje.

Grote hit

Als solo-act heeft Euson meer succes. Met Joni Mitchell's 'Both Sides Now' bestormt hij als een bezetene de charts en er lijkt een grote toekomst in het verschiet te liggen voor de Arubaan. Het succes van dit nummer resulteert in enkele elpees en singles waarin de scherpe randjes van zijn eerdere werk ontbreken.

Succes neemt af

Drie jaar later, in 1973, scoort Euson opnieuw een paar hits met 'Life Is On My Side', 'Leon' en 'I Use The Soap'. Als beloning ontvangt hij de Zilveren Harp van de stichting Conamus. Na dit hoogtepunt gaat het snel bergafwaarts met zijn carrière.

Productiemaatschappij

Eusons populariteit neemt gestaag af en gedesillusioneerd zoekt hij zijn geluk overzees. Samen met manager Peter Kok vertrekt hij naar de Verenigde Staten. Ook daar komt zijn carrière niet van de grond en in 1978 verhuist het duo naar Chili. Hier richten zij P.J. (Peter Julio) Productions op en brengen platen uit van Chileense artiesten. Ook eigen werk wordt op deze manier op de markt gebracht.

Nummers Euson