Artiest

Johan - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Johan
Band uit Hoorn die in 1996 zijn debuutalbum uitbrengt. Johan scoort in de zomer van 2001 een hitje met 'Tumble and Fall'.

Jacco De Greeuw

Jacco de Greeuw uit Hoorn is een lastig portret. Hij komt nooit voor 12 uur z’n bed uit, weigert categorisch de telefoon op te nemen en als je ‘m een mailtje stuurt, duurt het minstens een dag of twee voor je antwoord krijgt. 

Vergeten en vergeven

Een normale jongen komt niet weg met zulk gedrag. Maar in Jacco’s geval zijn dit soort dingen al snel vergeten en vergeven want hij maakte wel mooi de twaalf liedjes op Johan’s nieuwe plaat Pergola (2001) en degene die die plaat al kent, weet waarom. 

Pergola

Dat Pergola ooit is uitgekomen, is ‘n wonder. Want na het succes van de eerste (titelloze) Johan-plaat hoeft het voor Jacco allemaal niet meer zo. An sich was dat natuurlijk een prachtverhaal geweest: band debuteert met klassieke popplaat, wordt wereldwijd juichend onthaald en trekt zich vervolgens terug in het rustieke stadje Hoorn om nog lang en gelukkig in stilte te leven. 

Rustiek

Maar het loopt anders. Want daar waar Jacco en Co. zich wel degelijk terugtrekken in dat rustieke stadje (sterker nog: Jacco verschanst zich zowat in z’n comfortabele doorzonwoning aan de prachtige Pergola-allee) kropen de liedjes waar ze niet gaan kunnen en moet er - de Hemel zij gedankt en geprezen - toch nog 'n plaat komen. 

Muzikanten

En aangezien een wonder nooit alleen komt kan hij dat doen in het gezelschap van een paar onmeunig talentvolle muzikanten, waaronder slechts één originele Johan, namelijk drummer Wim alias Jim Kwakman.

Hit

Johan scoort in de zomer van 2001 een hitje met 'Tumble and Fall'. Bovendien wordt de song bij 3FM gebombardeerd tot Megahit. Datzelfde jaar staat de band ook op o.a. Parkpop en Pinkpop.

THX JHN

Vijf jaar na Pergola brengt Johan zijn derde plaat uit: TNX JHN (2006). Ook dit album staat weer bol van de gitaarpop en bevat met eerste single 'Oceans' een bescheiden hitje. 'Walking Away' betreft de tweede single van THX JHN, opgevolgd door 'She's Got A Way With Men'.

4

Het vierde album verschijnt in mei 2009 en wordt toepasselijk 4 wordt genoemd. Midden in de tour rondom het album maakt de band bekend dat ze er na 13 jaar mee ophouden. Voorman Jacco geeft als reden dat "de rek eruit is." Ze maken wel hun tour af.

Nummers Johan