Artiest

Candy Dulfer - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Candy Dulfer
Candy Dulfer (1969) is saxofoniste en dochter van Hans Dulfer een scoort begin jaren '90 een aantal Top 10-hits met 'Saxuality' en 'Sax-A-Go-Go'. Candy Dulfer blaast daarnaast in opdracht van Eurythmics lid Dave A. Stewart een nummer 1-hit op haar naam met 'Lily Was Here', een muzikale bijdrage aan de film De Kassière. Candy Dulfer wordt door vele internationale artiesten (waaronder Prince) gevraagd met hun mee te spelen.

Vanaf haar zesde leert Candy, de dochter van saxofoonheld Hans Dulfer sax spelen. Geïnspireerd door de platen van haar vader - zoals bijvoorbeeld van Charlie Parker, Sonny Rollins en Illinois Jacquet - leert Candy de fijne kneepjes van het instrument. 

Funky stuff

Op haar twaalfde mag ze van haar vader een deuntje meespelen op zijn nieuwste plaat en treedt ze op naast Rosa King op het Haagse North Sea Jazz Festival. Als veertienjarige mag ze zichzelf de frontvrouw noemen van de  band Funky Stuff, waarvan de muzikanten een stuk ouder zijn. Hun stijl ligt ergens tussen funk, soul, jazz en pop, met veel improvisaties; het repertoire is een mix van covers en eigen materiaal. Candy's charmante, innemende lolita-imago draagt bij tot de grote populariteit van de groep. Ze spelen het hele clubcircuit van Nederland plat.  Candy speelt nog steeds af en toe met haar vader mee en wordt zonder ook maar één plaat te hebben gemaakt een klein fenomeen in Nederland. In ’87 wordt oorspronkelijke Funky Stuff opgeheven en later heropgericht met een bezetting van haar eigen leeftijd. 

Madonna

Zomer '87 staat ze in het voorprogramma van Madonna in de Rotterdamse Kuip. Ook Prince gunt haar een solo tijdens zijn concert. Met dit voorval is Candy definitief 'binnen'. Ze speelt op platen van Herman Brood, de Bombita's en Urban Heroes en schrijft samen met Dave Stewart van de Eurythmics de nummer één hit 'Lily Was Here' (soundtrack voor De Kassière). De Eurythmics nodigen haar uit om me te touren, maar Candy slaat het aanbod af.  Ze gaat liever in op het aanbod van Prince om mee te werken aan zijn nieuwe plaat. 

Saxuality

Na dit Amerikaanse avontuur stort Candy zich volledig op haar debuut-CD, samen met gitaarwonderkind Ulco Bed. Mei '90 verschijnt Saxuality, een verrassende koppeling van jazz-rock, funk en ballades. Saxuality levert haar een gouden plaat op in Nederland, Canada en de Verenigde Staten en verscheidende internationale awards. Begin '93 verschijnt Sax A Go Go, waarop de stijl van Saxuality verder wordt uitgewerkt. In ’95 komt de cd Candy Dulfer uit.  Een succesvolle maandenlange tournee door Nederland en het buitenland volgt. 

Live

For The Love Of You neemt Candy op in de tweede helft van '96 in de homestudio van Funky Stuff-toetsenist Thomas Bank, die inmiddels haar vaste vriend is. Het album is eigenlijk een duo-project van Dulfer en Bank met gastbijdragen van o.a. Michel van Schie, Leendert Haaksma en Trijntje Oosterhuis. De plaat kent in vergelijking met de vorige albums meer rustige nummers, waardoor de muziek steeds meer M.O.R. wordt. De saxofoniste durft het voor het eerst ook te zingen. Begin 2001 verschijnt haar album Live In Amsterdam waar samenwerkingen met o.a. Angie Stone op staan. Het jaar erop gaat Candy met Prince mee op tournee. In 2008 ontvangt Candy Dulfer een Gouden Harp voor haar bijdrage aan de Nederlandse niet-klassieke muziek.

Funked Up en Crazy

In 2009 verschijnt de dubbel-cd Funked Up & Chilled Out, waarop ze onder meer samenwerkt met rapper Pete Philly. In 2011 verschijnt het album Crazy met een nieuwe gedurfde sound. De nauwe samenwerking met Black Eyed Peas producer en musical director Printz Board vormt een belangrijk onderdeel van de grensverleggende en gedurfde sound van het album Crazy. "Onze samenwerking was explosief creatief. In vier dagen tijd schreven we vijf nummers die we ookmeteen opnamen. Printz Board vertegenwoordigt de top van de hedendaagse muziekstromingen en is net zo thuis in hiphop en dubstep als in jazz. De combinatie van saxofoon met die typische Black Eyed Peas sound werkt te gek vind ik", aldus Candy. Op de cd zijn zeven van de in totaal twaalf nummers geproduceerd door Printz Board.

X-Factor

In 2013 maakt het grootschalige Nederlands publiek kennis met haar als jurylid van het vernieuwde X-Factor.

Nummers Candy Dulfer