Artiest

Iggy Pop - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Iggy Pop
De fascinerende geschiedenis van Iggy Pop is niet in een paar regels te vertellen. Hij heeft een indrukwekkend aantal albums op zijn naam staan. De afgelopen jaren heeft de bijna 60-jarige Pop vooral verzamel albums uitgebracht zoals The Best Of Iggy Pop en A Million In Prizes: The Anthology. In 2007 is Iggy Pop samen met zijn band The Stooges te bewonderen op Pinkpop.

Iggy Pop wordt wel gezien als ‘The Godfather of Punk’. Niet zonder reden, want bijna elke punkband heeft ooit wel iets van Pop geleend. Pop is in 1947 geboren op een woonwagenkamp in Muskegon in de Verenigde Staten als James Newell Osterberg jr.

The Stooges

Als kind is Pop geïntrigeerd door mechanische geluiden als scheermachines. Zulke geluiden worden het uitgangspunt als hij in 1967 een band begint met de broers Asheton en Dave Alexander. The Psychedelic Stooges, al snel afgekort tot The Stooges, zijn geboren. Begin van PunkElektra Records geeft de band een contract voor het zelf opgenomen album The Stooges en de opvolger ervan: Funhouse. De albums verkopen slecht, maar worden uiteindelijk toch klassiekers omdat ze gezien worden als het begin van punk. Elektra verlengt het contract niet en de band gaat uit elkaar. Pop is tegen die tijd drugsverslaafd. Op 15 maart 2014 overlijdt de drummer en mede-oprichter: Scott Asheton op 64-jarige leeftijd.

Bowie

Het is David Bowie die de inmiddels afgekickte Pop ertoe zet zijn carrière weer op te pakken. De Asheton broers worden opgetrommeld en met een contract van Columbia Records op zak, brengen de Stooges Raw Power uit in 1973. 

Drugs

Pop raakt echter weer aan de drugs. Hij laat zich opnemen en schrijft nieuwe songs in het ziekenhuis. Deze muziek wordt pas in 1977 uitgebracht op het album Kill City.

Weer Bowie

Opnieuw is het Bowie die Pop onder zijn hoede neemt. Samen gaan de twee op tournee en wonen ze een tijdje in Berlijn. Bowie zorgt dat Pop een contract krijgt bij het label RCA. Later geeft hij toe dat Pop ook een soort proefkonijn is voor het uitbrengen van elektronische rock, zoals op de albums The Idiot en Lust For Life te horen is.

Nieuwe albums

In de jaren daarna brengt Pop bijna jaarlijks een nieuw album uit. Daarna trekt hij zich terug en schrijft zijn autobiografie I Need More. Bowie scoort inmiddels een hit met 'China Girl', die eerder al op Pop’s The Idiot had gestaan. Pop komt terug in 1986 met het door Bowie geproduceerde album Blah Blah Blah.

Succesvol

Daarna besluit hij om het hard rock/ heavy metal pad op te gaan. Met Brick By Brick uit 1990 is hij weer terug op volle sterkte. Het album bezorgt hem een top 20 hitsingle met 'Candy', een duet met Kate Pierson. Zes jaar later maakt de film Trainspotting alsnog een hit van 'Lust for Life'. Pop speelt zelf ook mee in een aantal films.

Terugblik

Tijdens de jaren ’90 noemen steeds meer bands The Stooges als een inspiratiebron. Pop kijkt vaak terug op zijn periode met de band en schrijft er het boek Please Kill Me: The Oral History Of Punk over. Het is dan ook niet vreemd dat The Stooges aan het begin van het nieuwe millennium weer samenkomen.

Nieuwe albums

Op het album Skull Ring uit 2003 werkt Iggy weer samen met de broers Asheton en verder met Sum 41, Greenday en The Trolls. De laatste albums kwamen uit in 2005. Dat waren The Best Of Iggy Pop en A Million In Prizes: The Anthology.

In 2006 stonden Iggy Pop en The Stooges op het Lowlands festival en toonden ze aan nog steeds over 'Lust for Life' te beschikken. Volgens velen waren ze het absolute hoogtepunt van het festival. In 2007 staan de mannen op Pinkpop in Landgraaf.

Een nieuw album wordt in 2007 gereleased genaamd The Weirdness

 

Nummers Iggy Pop