Artiest

Dave - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Dave
Dave (echte naam Wouter Otto Levenbach) is een Nederlandse zanger die al sinds de tweede helft van de jaren zestig in Frankrijk woont. Hij is daar zeer bekend.

In zijn begintijd zingt Dave in het Nederlands, later schakelt hij over naar het Frans. Met een bewerking van 'Moonlight Serenade' van Glenn Miller, getiteld 'Dansez Maintenant' heeft hij een grote hit in zowel Nederland als Frankrijk. In Nederland haalt het nummer de nummer 1 plaats in de Top 40. Ook 'Vanina', de vertaling van 'Runaway', verkoopt in Frankrijk goed. Zijn teksten worden geschreven door zijn levenspartner Patrick Loiseau.

Presentatie

Halverwege de jaren tachtig taant zijn populariteit, gaat hij zonder band optreden en maakt hij van zijn zangrepertoire een soort cabaretachtige voorstelling. Een tiental jaren later, zo rond 1995, zit zijn zangcarrière weer in de lift. Hierna gaat hij zich ook toeleggen op presenteerwerk voor de Franse televisie. Zo verslaat hij het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima Zorreguieta en een aantal malen het Eurovisiesongfestival.

Levenbach

In 2003 komt zijn autobiografie Soit Dit En Passant uit waardoor hij veelvuldig voor de Franse radio en tv wordt gevraagd. In 2004 geeft hij drie dagen achter elkaar concerten in het Olympia in Parijs. Zijn in datzelfde jaar uitgebrachte album Doux Tam Tam boekt een groot succes. In 2006 komt een nieuw album uit met persoonlijke teksten, die hij daarom Levenbach noemt, zijn werkelijke achternaam.