Artiest

Commodores - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Commodores
In navolging van Kool & The Gang en Earth, Wind & Fire een van de grootste discobands uit de jaren '70. Ook lovesongs als 'Easy' en 'Three Times a Lady' komen voor in hun repertoire. Saxofonist en zanger Lionel Richie verlaat de band in 1982 en gaat solo verder. De band gaat door met een andere zanger en scoort hun grootste hit 'Nightshift'.

Als Lionel Richie met zijn saxofoon over het Universiteits terrein van Tuskegee in Alabama loopt, wordt hij benaderd door Gitarist Thomas McClary. Deze stelt voor om een act op poten te zetten voor de talentenjacht onder de eerste jaars studenten, om op deze manier indruk te maken op de aanwezige meisjes. Hier heeft Ritchie wel oren naar en samen met trompetist William King vormen ze The Mystics. 

Een gok

Ze zijn een groot succes en spelen op meerdere schoolfeesten. Als een ander schoolbandje, The Jays, uit elkaar valt, sluit toetsenist Milan Williams zich bij hen aan. Ze hernoemen de band en heten voortaan The Commodores. De naam wordt bepaald door een woordenboek blind open te slaan en lukraak een woord aan te wijzen.

In de kijker van Motown

Drummer Walter Orange komt in 1969 bij de band, evenals bassist Ronald LaPread. Ze treden veel op in hun begin jaren en spelen zich in de kijker bij Motown. Vanaf 1971 spelen ze in het voorprogramma van The Jackson 5. Dat doen ze drie jaar en daarna mogen ze eindelijk hun stappen naar succes zetten.

Van 'zwarte funk' tot balads

Hun eerste singles, zoals 'Machinegun' en 'Slippery When Wet'  zijn voornamelijk ´zwarte´ funk nummers. Maar met hun eerste ballad 'Sweet Love' uit 1976 spreken ze meer mensen aan. In Amerika schiet het nummer de top 5 in.

Wisselende stijl

Omdat alle zes de muzikanten een bijdrage leveren aan de muziek, zijn er verschillende soorten liedjes te horen. 'Easy' en 'Brickhouse' zijn allebei nummers van The Commodores en komen allebei uit 1977. Toch zijn het twee totaal verschillende muziekstijlen. 

Gevoelige kant van Lionel

In 1978 scoren ze een van hun grootste hits met het door Richie geschreven nummer 'Three Times A Lady' . Richie krijgt de inspiratie voor het nummer van zijn vader. Deze hem vertelt dat hij in 35 jaar huwelijk nog nooit tegen zijn vrouw heeft gezegd hoeveel ze voor hem betekent. Lionel wil geen 35 jaar wachten en drukt zijn gevoelens uit in een lied.

Lionel solo

In het begin van de jaren tachtig doet Richie projecten met artiesten als Diana Ross ('Endless Love') en Kenny Rogers ('Lady'). En dan breekt hij los van The Commodores. Met 'Truly' afkomstig van het album Lionel Ritchie heeft hij zijn eerste solohit. Het vervolg Can´t Slow Down won in 1984 een Grammy Award als album van het jaar. Niet gek als je beseft dat er nummers opstaan als 'All Night Long', 'Hello' en 'Penny Lover'.

Eind met een knaller

Met het vertrek van Richie lijkt ook het einde van The Commmodores in zicht. Toch scoren ze hun grootste hit pas na zijn vertrek. Met 'Nightshift' uit 1985 brengen ze een eerbetoon aan de inmiddels door zijn vader vermoorde Marvin Gaye. In 1986 wisselen ze van platenlabel, maar ook dat resulteert niet in succes. Ze starten hun eigen label en brengen nog een compilatie album en een live album uit.