Artiest

Betty Wright - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Betty Wright
Betty Wright (1953) is een soul en R&B singer-songwriter uit Miami. In de jaren 70 is ze bekend geworden met de hit Clean up Woman en Tonight is the Night. Wright is een van de weinige zwarte vrouwen die een gouden plaat heeft ontvangen op haar eigen label.

Vroeg

Op 4-jarige leeftijd zingt Betty mee in het familiekoortje in de kerk. Ze is er sowieso vroeg bij, want al op haar 13e maakt ze de eerste plaatopname. Daar komt verder weinig uit, maar ze is net 18 als ze doorbreekt met 'Clean Up Woman'. In 1975 scoort ze een hit met 'Tonight Is The Night', maar enkele jaren later verdwijnt ze al langzaam aan van de radar.

'Tonight Is The Night'

In 1991 wordt 'Tonight Is The Night' weer uit het stof gehaald door Candyman, die het sampled in 'Knockin' Boots'. Hierdoor wordt het origineel ook weer veel gedraaid. Color Me Badd gebruikt voor 'I Wanna Sex You Op' ook hetzelfde nummer. Tijdens North Sea Jazz 2012 vertelt Betty Wright triomfantelijk dat ze de strijd aangegaan is met Color Me Badd en gewonnen heeft.

Joss Stone

Betty Wright is lange tijd stemcoach en helpt veel zangeressen waaronder Gloria Estefan, Jennifer Lopez en Joss Stone. Wright is ook co-producer voor het tweede album van Joss Stone: Mind Body & Soul (2004). Het album wordt bekroond met een Grammy Award voor Best Pop Album in 2005.

Betty Wright: The Movie

Samen met hiphopband The Roots neemt Betty Wright het album Betty Wright: The Movie op dat in 2011 verschijnt. Gastartiesten op het album zijn Joss Stone, Kelly Clarkson en de rappers Snoop Dogg en Lil Wayne.