Artiest

Ralph McTell - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Ralph McTell
Als Ralph May in London geboren singer/songwriter, verantwoordelijk voor de wereldhit 'Streets of London' (1974). Zijn artiesten-achternaam leent hij van de blueslegende Blind Willie McTell, een van zijn grote inspirators.

McTell trekt jaren door Europa met zelfgeschreven folksongs en bluescovers. In 1968 neemt hij zijn eerste album op: Eight Frames a Second. Op zijn tweede LP Spiral Staircase staat 'Streets of London', een nummer wat hij jaren daarvoor schreef maar wat tot dan nog nooit op vinyl is verschenen. De song wordt in 1974 op single uitgebracht en op groeit uit tot een evergreen.

Tijdelijk

Het jaar daarop maakt hij bekend zich uit de muziek terug te trekken. Hij heeft het niet zo op de grote bekendheid en de drukke tournees. Het blijkt van tijdelijke aard. Hij schrijft in de decennia die volgen talloze op folk geïnspireerde songs, toert met regelmaat in Engeland en de Verenigde Staten en werkt mee aan tv-shows aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. In 2002 komt zijn laatste cd National Treasure uit.