Artiest

Four Tops - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Four Tops
Amerikaans soulkwartet dat tussen tussen 1964 en 1989 veertien hits in Nederland, 32 hits in Engeland en 45 hits in de Verenigde Staten scoort. Hiermee kunnen de heren beschouwd worden als een van de succesvolste soulformaties van de twintigste eeuw.

De bekendste nummers van The Four Tops zijn 'Bernadette', 'If I Were A Carpenter', 'Indestructable' en 'Reach Out I'll Be There'. 'Loco In Acapulco' is een muzikale bijdrage aan de Phil Collins-film Buster. De groep is zeer succesvol in de jaren '60, '70 en '80 van de twintigste eeuw. De originele line-up van de groep was: Levi Stubbs (leadzanger), Renaldo 'Obie' Benson (basszanger), Lawrence Payton en Abdul 'Duke' Fakir. Tijdens het meest succesvolle gedeelte van hun carrière maken ze deel uit van de uit Detroit afkomstige platenmaatschappij Motown.

De beginjaren

De Four Tops kennen elkaar al sinds de middelbare school. Daar is het ook dat ze met elkaar beginnen te zingen. Ze starten onder de naam The Four Aims. In 1956 krijgen ze een contract aangeboden bij Chess Records. Om verwarring te voorkomen met The Ames Brothers kiezen ze ervoor hun groepsnaam te wijzigen in Four Tops. Onder contract bij Chess slaagt de groep er niet in potten te breken. Een ontmoeting in 1963 met Berry Gordy moet daar verandering in brengen. Hij biedt hen een contract aan bij Motown.

In het begin van hun carrière bij de Detroitse platenmaatschappij namen ze voornamelijk jazznummers op voor een workshop van het bedrijf. Ook fungeren ze als achtergrondkoor bij sommige andere artiesten bij Motown, zoals The Supremes. Wanneer in 1964 het beroemde songwriterstrio Holland-Dozier-Holland een instrumentaal nummer schrijft, maar niet weet wat ze er mee moeten doen besluiten ze er een tekst bij te verzinnen en er een nummer voor de Four Tops van te maken. Dit nummer wordt het beroemde 'Baby I Need Your Loving'. Het nummer haalt de elfde plaats in de Amerikaanse top 100. Hiermee breekt een succesvolle periode voor "The Tops" aan.

Motown

Na het grote succes van 'Baby I Need Your Loving' wordt besloten dat de Four Tops geen jazz meer hoeven te doen. Ze behoren nu tot de primaire artiesten van Motown. Voortaan worden er singles voor hen geschreven. Hun volgende twee singles zijn 'Without The One You Love (Live's Not Worth While)' en 'Ask The Lonely'. Niet in staat het succes van de eerste hit te continueren lijkt het erop alsof de groep er niet in slaagt de voorkeurspositie binnen Motown waar te maken. Het komt toch nog goed. De volgende single is namelijk 'I Can't Help Myself (Sugar Pie, Honey Bunch)' en dit nummer levert de groep haar eerste nummer 1-hit op.

Nog meer succes

In navolging van deze hit komen andere grote hits als 'It's The Same Old Song' en 'Something About You'. In 1966 schrijven Brian Holland, Lamont Dozier en Eddie Holland de tweede nummer 1-hit voor de Four Tops, 'Reach Out, I'll Be There', haar grootste, en meest herkenbare hit. Wanneer Holland-Dozier-Holland Motown verlaten, heeft dit gevolgen voor het succes van de Four Tops en wanneer Motown in 1972 aankondigt te vertrekken naar Los Angeles verlaten ze het label. Ze krijgen een contract bij ABC-Dunhill. Daar gaat het weer beter met de Four Tops en krijgen ze top 10-hits met 'Keeper Of The Castle' en 'Ain't No Woman Like The One I've Got'. Na een tijdje droogden ook bij ABC-Dunhill de hits op en ging de carrière van de groep als een nachtkaars uit.