Artiest

Olivia Newton-John - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Olivia Newton-John
Countryzangeres van oorsprong, die na het succes van de musicalfilm Grease moeilijk is los te koppelen van haar rol als Sandy. Olivia Newton John is succesvol in de jaren ’70 in zowel het country-pop als het soft-rock genre en scoort hits met o.a. 'Hopelessly Devoted To You' en 'Xanadu'. De zangeres behaalt diverse nummer 1-hits in Nederland, Groot-Brittanië en Amerika. Haar meest memorabele prestatie, op Grease na, is het album Physical (1981).

Olivia Newton-John wordt op 26 september 1948 geboren in Cambridge. Zij is de jongste dochter van professor Brinley Newton-John en diens Duitse vrouw Irene Born. Olivia’s Duitse opa is kernfysicus Max Born, winnaar van de Nobelprijs. Wanneer Olivia vijf jaar is, verhuist zij met haar ouders naar Australië. De kleine Olivia is gek op zingen. Op 14-jarige leeftijd vormt zij samen met een aantal schoolvriendinnen haar eerste bandje, The Sol Four. Niet lang daarna is Olivia voor het eerst op radio en televisie. Ze speelt mee in diverse programma’s, waaronder de Go Show waarin zij haar hartsvriendin Pat Carroll ontmoet. In 1965 wint Olivia met het liedje 'Everything’s Comin Up Roses' een talentenjacht. De hoofdprijs is een ticket naar Londen, waar ze een plaatje mag opnemen. En zo vertrekt de 17-jarige Olivia, enthousiast aangemoedigd door haar moeder, naar Engeland.


Heimwee

In 1966 neemt Olivia voor het label Decca haar eerste single '‘Till You Say You’ll Be Mine op'. Het plaatje doet vrijwel niets. Olivia voelt zich eenzaam in het grote Londen en heeft ontzettende last van heimwee. Ze mis haar familie en boekt regelmatig een vliegreis terug naar Australië, die dan steevast door haar moeder wordt geannuleerd. Zij vindt dat haar dochter doorzettingsvermogen moet tonen. Als vriendin Pat Carroll naar Londen komt, gaat het stukken beter met Olivia. Samen vormen zij het duo Pat & Olivia en treden ze een tijdlang op in nachtclubs.


Countrypop

In 1971 neemt Olivia onder leiding van John Farrar en Bruce Welch van The Shadows haar eerste soloalbum If Not For You op, een plaat die vol staat met covers. Het door Bob Dylan geschreven titelstuk wordt op single uitgebracht en levert Olivia haar eerste hit op. Ook de tweede single 'Banks Of The Ohio' wordt een hit. Olivia is regelmatig te gast in het Britse tv-programma van Cliff Richard, met wie zij goed bevriend raakt. In 1973 scoort Olivia met het countryliedje 'Let Me Be There' haar eerste top 10-hit in Amerika. Ze heeft nog veel meer succes met de countrypopliedjes 'I Honestly Love You' (1974) en 'Have You Never Been Mellow' (1975), die allebei de eerste plaats van de Amerikaanse hitlijsten behalen. Olivia wordt in Amerika gekozen tot zowel favoriete countryzangeres als favoriete pop/rockzangeres.


Grease

Eind 1977 wordt Olivia gevraagd samen met John Travolta – die dan net is doorgebroken in de film Saturday Night Fever - de hoofdrol te spelen in de jongerenfilm Grease. De film wordt een gigantisch kassucces, niet in de laatste plaats vanwege de uitstekende liedjes die door beide hoofdrolspelers worden gezongen. Zo wordt hun duet 'You’re The One That I Want' een wereldwijde nummer 1-hit, net als het duet 'Summer Nights' en het door Olivia gezongen 'Hopelessly Devoted To You'. De film en de soundtrack breken alle records. Voor Olivia vormt Grease de springplank naar een internationale carrière als popzangeres. Zij vervolgt haar carrière met wereldhits als 'A Little More Love', 'Magic' en 'Physical'. In 1980 speelt Olivia een hoofdrol in de film Xanadu, waarvan het titelstuk haar een nummer 1-hit oplevert in onder anderen Amerika, Engeland en Nederland.


Borstkanker

In de jaren die volgen blijft Olivia films maken, platen afleveren en hits scoren. Zo speelt zij in 1983 opnieuw met John Travolta in de komische speelfilm Two Of A Kind, die helaas niet zo succesvol is als Grease. In 1984 trouwt Olivia met acteur Matt Lattanzi, van wie zij bevalt van dochter Chloe Rose. Na de geboorte van Chloe blijft Olivia nog een tijdje doorwerken, totdat zij in 1992 besluit haar carrière op een laag pitje te zetten en meer voor haar dochter te zorgen. Niet veel later wordt bij Olivia borstkanker geconstateerd. Dat verandert haar leven voorgoed. Na een lang genezingsproces weet Olivia te herstellen, waarna zij zich inzet voor kankeronderzoek en andere goede doelen. Dat beïnvloedt ook haar zang- en filmcarrière. Zo brengt Olivia verschillende albums uit waarvan de opbrengsten gaan naar onderzoek naar borstkanker. In 1996 speelt zijn een rol in de film It’s My Party, die gaat over AIDS.


Dromen

Ondertussen blijft Olivia een veelgevraagd artieste die over de hele wereld optreedt. Zo zingt zij in 2000 het lied 'Dare To Dream' tijdens de opening van de Olympische Spelen in Sydney. Verder speelt zij in films als A Christmas Romance en The Wilde Girls, waarin ook haar dochter Chloe is te zien. In 2005 verdwijnt haar tweede echtgenoot Patrick McDermott tijdens een boottocht. Hij wordt niet meer teruggevonden. In 2008 trouwt Olivia voor een derde keer, ditmaal met zakenman John Easterling. In datzelfde jaar richt zij het Olivia Newton-John Cancer And Wellness Center in Melbourne op. Eind 2009 brengt Olivia de single 'Hope Is Always Here' uit, waarvan de opbrengsten gaan naar kinderen die kanker hebben. “Learn to be thankful, each and every day. (..) A dream is just a dream until you live it,” aldus Olivia Newton-John, de vrouw die haar dromen heeft laten uitkomen maar ook de keerzijde van het leven kent.


Op 8 augustus 2022 wordt bekendgemaakt dat Olivia Newton-John op 73-jarige leeftijd is overleden. Haar Grease collega John Travolta schrijft op die dag:  My dearest Olivia, you made all of our lives so much better," the actor wrote on Instagram. "Your impact was incredible. I love you so much.