Artiest

Grand Funk Railroad - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Grand Funk Railroad
Amerikaanse rockband die eind jaren zestig wordt opgericht en uitgroeit tot de eerste groep die enorme arena’s voltrekt met toeschouwers. De eerste platen behalen in Amerika allemaal een platina of goud-status, maar eind jaren zeventig neemt de interesse af. De groep stopt, maar probeert het enkele keren opnieuw. Met veelal minder succes dan in de begindagen.

Het rocktrio wordt in 1969 opgericht en op basis van een optreden tijdens een festival meteen getekend door Capitol Records. De eerste vijf platen van de groep gaan als warme broodjes, ondanks de negatieve houding van de pers en een gebrek aan airplay op de radio.

Grand Funk

In 1972 wordt een toetsenist aangetrokken waarna de groep als een kwartet - tijdelijk - verder gaat onder de ingekorte naam Grand Funk. ‘We’re An American Band’ scoort goed in de hitlijsten en bij de critici, wanneer de plaat in 1973 uitgebracht wordt. Ook album ‘All The Girls In The World Beware!!’ doet het goed; de single ‘Some Kind Of Wonderful’ wordt ook in Nederland een hit. Het succes neemt af en de groep stop in 1976.

Bosnia

Grand Funk Railroad komt in 1981 - als trio - weer bij elkaar. De reünie is van korte duur als de groep twee jaar later het bijltje er alweer bij neergooit. In 1996 komt de originele line-up weer bij elkaar en brengt het livealbum ‘Bosnia’ uit. Inmiddels tourt de groep - in een wederom gewijzigde bezetting - nog steeds.

Nummers Grand Funk Railroad