Artiest

Engelbert Humperdinck - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Engelbert Humperdinck
Aantrekkelijk, charmant, geestig en gezegend met een fantastische stem waarmee hij in staat is alle vrouwenharten sneller te doen kloppen. Niet voor niets wordt de Britse zanger Engelbert Humperdinck ook wel ‘The King Of Romance’ genoemd.

Tuberculose

Engelbert Humperdinck komt op 2 mei 1936 in het Indiase Madras ter wereld als Arnold George Dorsey. Samen met zijn negen broers en zusjes verhuist hij in 1944 naar Leicester in Engeland. Op zeventienjarige leeftijd staat Arnold voor het eerst het podium. Aangemoedigd door zijn vrienden zingt Arnold een liedje en doet hij een geslaagde imitatie van komiek Jerry Lewis. Het publiek vindt het prachtig, waarna Arnold besluit professioneel artiest te worden. Onder de naam Gerry Dorsey brengt hij een paar singletjes uit, die allen floppen. Nadat hij ook nog eens tuberculose krijgt, lijkt z’n carrière al voorbij voordat die goed en wel is begonnen.

Componist

Ten einde raad klopt Arnold aan bij zijn oude kamergenoot Gordon Mills om diens hulp te vragen. Mills, die ooit zanger was van The Viscounts, is artiestenmanager en heeft net Tom Jones wereldberoemd gemaakt. Hij zal dat later ook doen met Gilbert O' Sullivan. Mills zegt zijn vriend z’n hulp toe. Allereerst verandert hij de artiestennaam van Arnold in Engelbert Humperdinck, vernoemd naar een Duitse componist uit de 19de eeuw. Ook past Mills het liedrepertoire aan. Hij laat Humperdinck romantische popliedjes zingen.

Release Me

Deze aanpak resulteert in de zomer van 1966 in het eerste succes. Humperdinck is één van de sterren tijdens het Knokke Festival in België. Het door hem gezongen liedje 'Dommage Dommage' wordt zelfs een grote Belgische hit. Zes maanden later heeft Humperdinck met 'Release Me (And Let Me Love Again)' zijn eerste echte wereldhit te pakken. Het origineel van 'Release Me' werd in 1946 geschreven door Eddie Miller, maar was nooit een hit. Engelbert Humperdinck brengt daar verandering in. Zijn versie van 'Release Me' staat overal ter wereld in de hitlijsten. In Engeland weet Humperdinck er zelfs The Beatles mee van de eerste plaats af te houden! De hit 'Release Me' zorgt er voor dat de naam van Engelbert Humperdinck wereldwijd wordt gevestigd.

Strip

Na 'Release Me' volgen grote hits als 'There Goes My Everything', 'The Last Waltz' en 'A Man Without Love'. Humperdinck groeit uit tot een absolute wereldster, van wie meer dan 100 miljoen platen worden verkocht. Net als Dean Martin en Frank Sinatra krijgt Humperdinck een eigen tv-show en treedt hij regelmatig op in de chique nachtclubs aan de strip van Las Vegas.

Peter Koelewijn

Na zijn laatste grote hit 'After The Lovin’' in 1976 neemt het succes af. Maar Engelbert Humperdinck blijft doorgaan met optreden en platen maken. De opkomst van de zogenaamde loungemuziek zet hem begin jaren negentig weer terug in de schijnwerpers. Opnieuw worden zijn hits gedraaid in trendy clubs en gebruikt in diverse tv-commercials. In 1997 neemt Humperdinck samen met de Nederlandse producer Peter Koelewijn het album A Little In Love op, een plaat waarop hij Engelstalige versies zing van Nederlandse hits.

Toppers

In 2007 is Engelbert Humperdinck te gast tijdens de uitverkochte Toppers In Concert-reeks van Gerard Joling, René Froger en Gordon. Hij zingt er een medley van zijn grote successen als ook het duet 'A Whiter Shade Of Pale' met René Froger. In 2009 brengt Humperdinck zijn album Legacy Of Love uit, een plaat waarop hij klassieke liedjes in een populair jasje steekt. Aansluitend start hij een wereldtour door Amerika, Rusland en Europa.

Las Vegas

Eind 2010 verschijnt zijn voorlopig laatste album Released. Aansluitend start Humperdinck een wereldtour die hem onder meer naar Australië brengt als ook naar zijn zo geliefde stad Las Vegas. In september 2011 keert de zanger terug naar Europa voor concerten. De inmiddels 75-jarige Engelbert Humperdinck wordt nog steeds aanbeden door zijn voornamelijk vrouwelijke fans, over wie hij ooit zei: “I hate it when they throw their bra’s at me and their panties. It's such a waste. None of them fit me!"