Artiest

Donovan - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Donovan
Door sommigen omschreven als het Britse antwoord op Bob Dylan. Scoorde in Nederland hits als ‘Atlantis’ en het later door Boudewijn de Groot gecoverde ‘Universal Soldier’.

Donovan Leitch wordt in 1946 geboren in het Schotse Glasgow. Zijn vader is dichter en treedt af en toe op. Op zesjarige leeftijd zingt hij voor het eerst in het openbaar, begeleid door een piano zingt hij het tekstueel vrij moeilijke nummer ‘There Was An Old Woman Who Swallowed A Fly’ van Burl Ives. Op negenjarige leeftijd neemt zijn vader hem mee naar de film Rock Around The Clock. De jonge Donovan wordt fan van Buddy Holly. Samen met wat klasgenootjes begint hij zijn eerste band, The Macabres. Ook begint hij met het schrijven van zijn eigen poëzie.

Catch the Wind

Donovan gaat Kunst studeren maar stopt al vrij snel omdat een groot gedeelte van de vakken hem niet interesseren. Op zijn achttiende wordt hij ontdekt als hij in een Engelse badplaats aan het optreden is. Hij krijgt een platencontract en treedt drie weken achter elkaar op in de televisieshow Ready Steady Go. Dit maakt hem erg populair in Engeland en zijn eerste single, ‘Catch In The Wind’, behaalt de derde plaats in de Engelse hitparade. Donovan bereikt ook Nederland, waar ‘Catch In The Wind’ op nummer 21 komt.

Volle bak

Zijn volgende singles, ‘Colours’ en ‘Universal Soldier’ bereiken in Nederland de top-10, ‘Sunshine Superman’ komt zelfs in de top-5. Ook heeft hij succes in de Verenigde Staten. In 1967 gaat hij met The Beatles naar India om te mediteren. Als hij terugkomt brengt hij het album Sunshine Superman uit. Dit wordt een grote hit en hij gaat toeren. In New York weet hij de Madison Square Garden beter dan elke solo-artiest voor hem te vullen. Hij blijft hits scoren, waaronder de nummer 1 hit ‘Atlantis’.

Rustig aan

In 1970 besluit hij het een stuk rustiger aan te doen. Hij trouwt met zijn jeugdliefde Linda Lawrence en ze krijgen een zoon, Julian. Donovan schrijft soundtracks voor de films Brother Sun, Sister Moon en The Pied Piper Of Hamlyn. Tussen 1971 en 1979 brengt hij totaal negen albums uit, maar hij is nauwelijks meer in de hitparade te vinden. Enkel de single ‘Salvation Stomp’ bereikt in Nederland de hitparade, in 1975 komt piekt de single op de vijftiende plek.

Beat Cafe

In de jaren 80 gaat hij in de Californische woestijn en in 1984 stopt hij met het maken van platen. In 1996 komt hij toch weer met nieuw materiaal, het album Sutras, dat geproduceerd is door Rick Rubin die vooral bekend is van zijn werkt met Johnny Cash en de Beastie Boys. In 2004 laat hij nog van zich horen met het album Beat Cafe.