Artiest

Judy Collins - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Judy Collins
Als een van Amerika’s bekendste vroege folkzangeressen scoort Judy Collins ook buiten de landsgrenzen. Met ‘Send In The Clowns’ haalt ze in 1975 ook in Nederland de hitlijsten. Collins maakt nog steeds platen, maar schrijft ook boeken en is actief voor UNICEF.
De Amerikaanse zangeres debuteert op jonge leeftijd. Op haar 13de staat ze al op een podium. Dan nog achter de piano, maar nadat ze de muziek - en teksten - van Woody Guthrie en Pete Seeger ontdekt, worden de toetsen ingeruild voor een gitaar en begint ze zelf folkliedjes op te nemen. In 1961 verschijnt haar eerste album A Maid Of Constant Sorrow.

Joni Mitchell

Aanvankelijk richt ze zich op pure folkmuziek, maar naarmate de jaren zestig vorderen verbreedt Collins haar horizon en neemt ze ook diverser materiaal op. Zoals bijvoorbeeld ‘Both Sides Now’, een nummer geschreven door de dan nog onbekende Joni Mitchell.

Amazing Grace

In de jaren zeventig begint ze ook met haar eigen geschreven nummers op te vallen, maar het is toch een door Stephen Sondheim geschreven nummer, dat haar ook in Nederland een hit oplevert. ‘Send In The Clowns’ is oorspronkelijk geschreven voor een Broadway-musical. Ook haar versie van ‘Amazing Grace’ - in Nederland bekend als ‘Waarheen, Waarvoor’ van Mieke Telkamp - doet het goed.

Zelfmoord

Collins’ zoon pleegt in 1992 zelfmoord. Het laat een diepe indruk achter op de zangeres die er een boek overschrijft en zich inzet voor zelfmoord-preventie. Ze neemt heden ten dage nog steeds platen op en staat ook nog altijd over de gehele wereld op de planken.

Nummers Judy Collins