Artiest

Suzi Quatro - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Suzi Quatro
Uit Detroit afkomstige rockzangeres en bassiste die vooral in Engeland vanaf halverwege de jaren ‘70 furore maakt, met songs als ‘If You Can’t Give Me Love’.
Suzi Quatro start een decennium daarvoor haar carrière in haar geboortestad met de band The Pleasure Seekers, waarin ook haar zussen spelen. Als zus Arlene kiest voor het grootbrengen van haar kinderen (waaronder de latere actrice Sherylin Fenn) wordt de naam veranderd in Cradle.

Solocarriere

Een Engelse producer ziet een solocarrière voor Suzi wel zitten. Zij verlaat de band en steekt de oceaan over. Quatro wordt gekoppeld aan het componistenduo Mike Chapman en Nicky Chinn die voor haar songs schrijven in de traditie van hun andere band The Sweet. Hun glamrock-stijl blijkt ook voor de nu vooral in leren pakken optredende Suzi Quatro te werken.

Televisieshows

Ze behaalt hoge noteringen in de hitlijsten met onder meer ‘Can The Can’, ‘If You Can’t Give Me Love’, ‘Glycerine Queen’, ‘She’s In Love With You’. In haar thuisland slaat haar muziek niet aan. Pas met haar duet met Chris Norman: ‘Stumlin’in’ (1979) lukt het haar de Amerikaanse hitlijsten te bereiken. In de jaren ‘80 en ‘90 verschijnt Quatro voornamelijk nog in Britse televisieshows en in de theaters.

Autobiografie

In februari 2006 duikt Quatro na lange afwezigheid weer op. Ze doet dat met een het album Back To the Drive, dat geproduceerd wordt  Andy Scott. Een jaar later, in maart 2007, brengt de Amerikaanse zangeres haar versie van het nummer 'Desperado' van The Eagles uit. Iets later verschijnt haar autobiografie 'Unzipped'.