Artiest

Annie Lennox - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Annie Lennox
Zangeres van de Eurythmics die in 1992 haar eerste solo-album Diva uitbrengt. De daar vanaf komende single 'Why' wordt in 1992 een Top 10-hit. Annie Lennox heeft ook een 'kersthit' op haar naam staan. Samen met Al Green haalt ze in 1988 net de Top 10 niet met 'Put A Little Love In Your Heart'.

De uit het Schotse Aberdeen afkomstige Annie Lennox is een succesvol zangeres en jarenlang het boegbeeld van de Eurythmics. Als meisje droomt ze van een carrière als klassiek muzikant. Ze volgt drie jaar lang een studie fluit en piano aan de Royal Academy Of Music in Londen. (Joe Jackson volgt dan de richting compositie techniek.) Ze houdt het voor gezien omdat ze zich niet kan aanpassen aan het strakke keurslijf van de opleiding. 

Eurythmics

Inmiddels verdiept Lennox zich dan ook in soul en Tamla Motown in het bijzonder. Ze werkt als serveerster. Begin 1977 ontmoet ze in het restaurant Dave Stewart en Pete Coombes. Ze raken aan de praat over muziek en al snel richten ze The Tourists op. Lennox en Stewart krijgen een verhouding. Ondanks het onverwachte succes van het trio, besluiten Lennox en Stewart verder te gaan als duo, onder de naam Eurythmics. (Nog voor de eerste successen zetten de twee een punt achter hun relatie en besluiten om slechts muzikaal als partners verder te gaan. ) Het concept slaat aan en de band staat garant voor talloze hitsingles (‘Sweet Dreams (Are Made Of This)’, ‘Sexcrime (1984)’, ‘There Must Be An Angel (Playing With My Heart)’, e.v.a.) 

Al Green

Buiten de Eurythmics om heeft Lennox in '88 samen met Al Green een hit: ‘Put A Little Love In Your Heart’. Na een miskraam schenkt Annie (met haar man Uli Fruchtman) in 1990 het leven aan dochter Lola. In 1992 gaan Lennox en Stewart elk hun eigen soloweg.

Filmcarrière

Aanvankelijk probeert Lennox een filmloopbaan op te bouwen, maar als haar debuut Revolution (met Al Pacino en Donald Sutherland) flopt, richt ze zich weer puur op de muziek.

Solo

Haar solodebuut Diva (1992) heeft een persoonlijke en emotionele lading en borduurt muzikaal voort op het geluid van de Eurythmics. ‘Why’ wordt een wereldwijde hit en de lezers van de Rolling Stone roepen Annie Lennox uit als Beste Zangeres. In 1995 brengt ze een soulvol cover album uit, Medusa genaamd. Ze wint een Grammy voor 'No More I Love You's'.

Eurythmics deel 2

Vlak voor het nieuwe millenium besluit ze de Eurythmics weer op te starten. Hieruit komt het album Peace, een plaat met teksten die goed doelen als Amnesty International en Greenpeace ondersteunen. In Engeland scoort het duo nog wat hits maar in Nederland krijgen ze geen voet aan wal. Als Lennox tijdens de tournee een rugblessure krijgt wordt het weer stil. Af en toe treedt ze nog op maar pas in 2003 verschijnt er nieuw materiaal, het album: Bare. Een jaar later is ze te horen op de Oscarwinnende Lord Of The Rings: Return Of The King soundtrack. In 2005 staat Annie Lennox op het Live 8 festival.

The Annie Lennox Collection

Het is eind 2008 tijd voor een 'Best Of'. The Annie Lennox Collection bevat ook een aantal nieuwe nummers die alleen op dit album staan en verder klassiekers als 'Why' en 'No More I Love You's'.