Artiest

Stevie Wonder - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Stevie Wonder
Levende legende Steveland Morris wordt op 13 mei 1950 geboren in Saginaw. Hij krijgt te veel zuurstof toegediend en blijft de rest van zijn leven blind. Jaren later zegt hij hierover dat het “een geschenk uit de hemel was, daardoor kon ik me beter concentreren op mijn gehoor."

Blind

Steveland Morris wordt op 13 mei 1950 geboren in Saginaw. Hij krijgt te veel zuurstof toegediend en blijft de rest van zijn leven blind. Jaren later zegt hij hierover dat het “een geschenk uit de hemel was, daardoor kon ik me beter concentreren op mijn gehoor." Wanneer Stevie 7 jaar is, woont hij in Detroit. Het is al snel duidelijk dat hij een wonderkind is op piano, en later op drums en (mond)harmonica. Hij wordt ontdekt door een lid van The Miracles en geïntroduceerd bij Motown oprichter Berry Gordy.

12-jarige

Gordy geeft het 12-jarige (!) jochie een platencontract. Onder de naam Little Stevie Wonder scoort hij direct een nummer 1 hit met ‘Fingertips - Pt 2'. Dankzij de bijzondere omstandigheden en zijn energieke optredens scoort het ventje vele hits en is hij op 15-jarige leeftijd wereldberoemd.

Doorbraak

Ook zakelijk weet Stevie zich staande te houden, ook wanneer in 1971 zijn contract afloopt bij Motown. Hij bouwt een eigen studio en neemt daar twee albums op uit onvrede met het Motown-beleid. Dit is, ondanks het geringe commerciële succes, een doorbraak in R&B land. In 1972 komt het album Talking Book uit met de singles ‘Superstition’ en ‘You Are The Sunshine Of My Life’.

Meesterwerk

Het album Innervisions (1973) kent naast de radiohits ‘Living For The City’ en ‘Higher Ground’ vele lange politiek geladen muzikale hoogstandjes. In 1976 is daar het meesterwerk Songs In The Key Of Life met onder andere de grote hit ‘Sir Duke’.

Softpop

Ook 'Master Blaster (jammin’)' van het album Hotter than July(1980) wordt een grote hit in Nederland. In deze tijd maakt Stevie de overstap van het serieuze funky werk naar een beetje softpop. Getuige zijn medewerking aan de single ‘Ebony And Ivory’ met Paul McCartney en zijn grootste succes ‘I Just Called To Say I Love You’. 

Wereldwijde flop

In 1985 scoort hij nog een hit met ‘Part Time Lover’ en in 1987 maakt hij het album In Square Circle samen met onder andere Michael Jackson. Na een korte break, laat Stevie in 1991 weer wat van zich horen op de soundtrack van Spike Lee’s Jungle Fever. In 1995 is zijn album Conversation Peace een wereldwijde flop. Het feit dat hij in 1996 een Grammy Lifetime Achievement Award krijgt en een plaatsje in de Rock and Roll Hall of Fame krijgt, wekt de indruk dat het een beetje afgelopen is voor Stevie Wonder.

Live8

Eind 1999 komt de zanger nog terug met ‘True To Your Heart’, een duet met het jongensgroepje 98 Degrees. Het duurt daarna even voordat er nieuw materiaal verschijnt. Pas in 2005 verschijnt het album A Time 2 Love. Op de eerste single, 'So What The Fuss', is Prince te horen als gitarist en wordt het achtergrondkoor verzorgd door de dames van En Vogue.

Snoop Dogg

Op 2 juli van dat jaar maakt Stevie Wonder in Philadelphia zijn opwachting tijdens Live8 en In oktober verschijnt de cd A Time To Love. Niet veel later speelt Wonder mee op de cd Possibilities van Herbie Hancock en is hij te horen op het album Tha Blue Carpet Treatment van Snoop Dogg.

Europese tournee

 In de zomer van 2007 treedt Wonder in eigen land dertien keer op onder de noemer 'A Wonder Summer’s Night Tour', zijn eerste tournee in twaalf jaar. Het is deze tour waarmee hij een jaar later Europa aandoet. In september 2008 verzorgt Wonder twee optredens in Ahoy te Rotterdam.Op 7 juli 2009 zong hij twee nummers tijdens het afscheidconcert voor de overleden 'King of Pop' Michael Jackson. In 2010 staat hij voor het eerst op het North Sea Jazz. Vier jaar later staat hij daar opnieuw.