Artiest

Matia Bazar - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Matia Bazar
Italiaanse groep die internationale bekendheid krijgt aan het eind van de jaren '70 / begin jaren '80. De groep heeft vele formatiewisselingen gekend, toch heeft de band een loopbaan weten op te bouwen van meer dan 25 jaar.

Sta Sera Che Sera

Matia Bazar is in 1975 opgericht door Aldo Stilita. De band bestaat naast Aldo Stilita uit Piero Cassano, Carlo Marrale, Giancarlo Golzi. De eerste optredens van de groep vinden plaats in kleine studentenclubs. In 1975 verhuist de band van Genua naar Milaan. Antonella Ruggiero wordt aan de band toegevoegd en de band brengt vrij snel daarna de eerste single uit genaamd ‘Sta Sera Che Sera’. 

Doorbraak

De grote doorbraak van de band komt door het Festival de Sanremo uit 1978. Met het nummer ‘E Dirsi Ciao’ winnen ze een Award. Het festival wordt internationaal uitgezonden waardoor ze bekendheid krijgen in Europa, Amerika en Mexico. In 1979 ronden ze hun eerste tournee door Europa en Zuid-Amerika af. Ze krijgen een eervolle vermelding voor hun nummer ‘Raggio Di Luna’ op het Eurovisie Songfestival. 

Sergio Cossu

Piero Cassano verlaat in het begin van de jaren ’80 de groep en wordt vervangen door Sergio Cossu. Cossu zorgt ervoor dat de band een nieuw elektronisch tijdperk ingaat. Op de stem van Ruggiero na wordt alles in de band elektronisch. 

Snel Tempo

Matia Bazar brengt in de jaren ’80 in een ongelooflijk snel tempo albums en singles uit. Ze nemen op in de herfst en winter. Ze brengen het materiaal in het voorjaar uit en toeren in de zomer. Dit gebeurt elk jaar opnieuw. 

Einde elektronische periode

Het album Mel’o uit 1986 is het meest succesvolle album van de groep. Het album sluit de elektronische periode van de band af. Na het album Red Corner uit 1988 verlaat Antonella Ruggiero de band. 

Laura Valente

Pas in 1991 nemen ze een nieuwe zangeres aan, Laura Valente. Ook veranderen ze dat jaar van platenmaatschappij. Laura Valente is aangenomen als pianiste en zangeres, maar blijkt ook een zeer verdienstelijke gitariste te zijn. Laura heeft een enorme invloed op de nieuwe sound van de groep. 

Aldo verlaat band

Carlo Valente verlaat de groep en Matia Bazar gaat voor het eerst verder als kwartet. De band brengt in 1997 een succesvol album uit genaamd Benvenuti A Sausalito. Oprichter van de band Aldo Stilita verlaat in 1998 de groep vanwege een langdurige ziekte. Matia Bazar begint opnieuw en in 1999 tekent de band een nieuw platencontract met de bandleden Piero Cassano, Silvia Midnight, Giancarlo Golzi en Fabio Perversi.

Roberta Faccani

De groep brengt ook in het nieuwe millennium elke albums en singles uit en treedt op tijdens verschillende festivals. In 2005 verandert de groep van zangeres. Roberta Faccani wordt aangenomen als nieuwe zangeres van de band.

Nummers Matia Bazar