Artiest

Gerard van Maasakkers - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Gerard van Maasakkers
Gerard van Maasakkers is een Nederlandse zanger uit Noord-Brabant die in zijn eigen Brabantse taal zingt. Eind jaren zeventig weet hij als een van de eersten met dialectzang een breed publiek aan te spreken.

Zingen leert hij op de kostschool in The Spruce Valley Boys. Op zijn zeventiende krijgt hij zijn eerste gitaar; "House of the rising sun" en de baslijn van "Spics & specs" en "Streets of London" klinken in z'n studentenkamer in Nijmegen, waar hij de Middelbare Tuinbouwschool volgt. In die jaren dirigeert hij een jongerenkoor en schrijft hij de rockmusical "Plint".

Komt Er Mer In

In 1978 verschijnt de eerste elpee Komt Er Mer In, een plaat met eigen liedjes in het Brabants dialect. In korte tijd worden er meer dan 15.000 exemplaren van verkocht. Vanaf 1980 is Van Maasakkers professioneel in de muziek bezig. Hij neemt diverse elpees op, waaronder een plaat met kerst- en nieuwjaarsliederen met de Brabantse volksmuziekgroep Ut Muziek .

Omroep Brabant

Van 1984 tot 1987 treedt hij op met het theaterprogramma "Zand" met pianist Dick van de Stoep . In diezelfde tijd begint hij ook met het samenstellen en presenteren van het kunst- en cultuurprogramma Tussen Amsterdam en Brussel voor Omroep Brabant .

Theater

Tussen 1991 tot 2000 slaat Van Maasakkers een nieuwe weg in; samen met zijn "Vaste Mannen" - Hein Mandos (piano) en Rinus Raaijmakers (contrabas) - presenteert hij theaterprogramma's met eigen werk, waarbij behalve de folkinvloeden ook chansons, latin en jazzy liedjes aan bod komen. Later neemt Bart de Win de plaats in van Hein Mandos, en versterkt gitarist Cor Mutsers de gelederen.

In november 2003 ontvangt Van Maasakkers de Ad de Laat prijs.