Artiest

Pat Metheny Group - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Pat Metheny Group
Het muzikale wonder Pat Metheny geldt als een van de belangrijkste jazzgitaristen.

Jong talent

Met 18 jaar was Pat Metheny (1954) de jongste docent aan de Universiteit van Miami in Coral Gables. Op zijn 19e werd hij docent aan het Berklee College of Music in Boston, Massachusetts, en was ook daar de jongste docent ooit. In 1996 verkreeg hij er een eredoctoraat.

Pat Metheny Group

Al in 1975 is Metheny's muzikale ster rijzende wanneer hij op zijn 21ste de succesvolle plaat "Bright Size Life" opneemt met de bassist Jaco Pastorius. Hij speelde toen al in de band van vibrafonist Gary Burton. Met pianist Lyle Mays neemt hij in 1977 de plaat "Watercolors" op waarna ze samen de "Pat Metheny Group" oprichten en een plaat maken onder dezelfde naam voor ECM. Metheny en Mays vormen tot de dag van vandaag het hart van de band die tot op heden 10 Grammy's in de wacht heeft gesleept.

Samenwerkingsverbanden

Metheny heeft meerdere solo, duet, trio en kwartetopnames gemaakt met onder meer Jim Hall, Dave Holland, Roy Haynes, Gary Burton, Chick Corea, Charlie Haden, John Scofield, Jack DeJohnette, Herbie Hancock, Bill Stewart, Ornette Coleman, Brad Mehldau en "minimal music"-componist Steve Reich.

Hij is thuis in allerlei verschillende muziekstijlen en ook als klassiek componist is hij actief (bijvoorbeeld met "Song X" van Ornette Coleman). Metheny heeft ook samengewerkt met pop/rockidool David Bowie in het lied "This Is Not America". Metheny treedt al meer dan 30 jaar op en geeft gemiddeld 120 tot 240 concerten per jaar. Hij heeft meer dan 400 nummers geschreven.

Orchestrion

Het laatste project van Metheny heet Orchestrion, een ensemble van akoestische en elektro-akoestische  instrumenten. Deze instrumenten worden mechanisch aangedreven. Met een gitaar, pen of een keyboard is Metheny in staat om het ensemble te laten doen klinken. Boven de lagen van geluid impoviseert hij met zijn elektrische gitaarspel. Metheny: "Over the years I have dreamed of coming up with an environment to write that uses the "front end" of modern music technology while harnessing the power of actual acoustic instruments."

Pat Metheny Unity Band

De 57-jarige gitarist, die in zijn carrière maar liefst negentien Grammy's won, komt in 2012 naar Rotterdam met zijn nieuwe project Pat Metheny Unity Band. Met een geweldige line-up met de vermaarde Chris Potter op saxofoon, meervoudig Grammy-winnaar Antonio Sanchez op drums en Ben Williams als bassist. Een prachtige uitdaging voor Metheny, die vorig jaar met zijn bejubelde new age album What's It All About al liet zien nog steeds toonaangevend en vernieuwend te zijn op verschillende gebieden in de muziekscene.

Nummers Pat Metheny Group