Artiest

Patrick Bruel - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Patrick Bruel
Patrick Bruel scoorde maar 1 hit in Nederland, maar is een gevierde ster in Frankrijk. Begonnen als acteur, maar doorgegroeid als zanger. Met de live-uitvoering van 'Casser la Voix' scoort hij een hit buiten Frankrijk, maar het grote succes heeft hij toch op eigen bodem. Zijn acteercarrière gaat ondertussen ook verder en inmiddels heeft hij in tientallen speelfilms gespeeld.

Algarije

Patrick Benguigui is de man die menig Frans vrouwenhart sneller doet kloppen, al zullen maar weinig vrouwen deze uit Algerije afkomstige zanger zo kennen. Hij is dan ook beter bekend als Patrick Bruel. Samen met zijn moeder, een Algerijnse lerares Frans, verhuist Patrick na de onafhankelijkheidsverklaring van Algerije in 1962 naar Parijs. Hier stort de jonge Benguigui zich vol op de voetbalsport. Zijn ambitie om profvoetballer te worden vervaagt als hij meer en meer interesse gaat tonen voor muziek. Hij is erg gecharmeerd door Jacques Brel, maar ook het gitaarspel van Jimi Hendrix en Eric Clapton spreekt hem aan. Hij begint zelf met gitaar spelen.

Acteren

Hij speelt zijn eerste rol in een speelfilm in 1978. Hij reageert op een advertentie in de krant, gaat op auditie en krijgt de rol. De film Le Coup De Sirocco gaat toevalligerwijs over een Algerijns gezin dat na de onafhankelijkheid van Algerije naar Frankrijk gaat. De film doet het aardig, maar van een doorbraak kan niet gesproken worden. Patrick besluit zijn geluk te gaan beproeven in New York, waar hij in kroegen en clubs speelt en zingt. Hier leert hij Gérard Presgurvic kennen. Ze worden goede vrienden en Presgurvic blijft tot op de dag van vandaag de songwriter van Patrick.

Eerste single

Hij keert terug naar Parijs en speelt tot 1983 in een aantal films. Zijn muziek is dan even op een lager pitje komen te staan. In 1981 heeft hij wel zijn eerste single uitgebracht, maar die was weinig succesvol. In 1983 komt zijn tweede single 'Marre De Cette Nana-là!' uit, die inslaat als een bom. De eerste gillende meisjes zijn een feit. Maar de massahysterie laat nog even op zich wachten. Zijn eerste album De Face (1986) flopt. Er wordt wel een nummer gebruikt als soundtrack voor een film, waar Bruel zelf ook in speelt. Als acteur doet hij het op dat moment beter dan als zanger. Hij krijgt lovende kritieken voor zijn rol in de film Force Majeure uit 1989.

Casser La Voix

Met zijn tweede album Allors Regarde verandert Bruel dan toch van succesvolle zanger in een absolute megaster in Frankrijk. Het nummer 'Casser La Voix' wordt een klassieker. De live-versie uit 1991 bereikt ook de internationale hitlijsten. Bruels populariteit in Frankrijk is ongekend. Men spreekt er zelfs van een ware Bruel- mania. Internationaal schopt Patrick het op muzikaal gebied nooit verder dan die ene hit. In Frankrijk is de zanger echter nog steeds een ster. In september 2004 trouwt de dan 45 jarige Bruel in Parijs met de 24-jarige Amanda Maruani. Zij is de moeder van zijn zoon Oscar.