Artiest

Marlena Shaw - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Marlena Shaw
Amerikaanse zangeres (1942) wiens loopbaan vanaf de jaren '60 zowel jazz als soul, disco en r&b omvatte. Onder andere haar 'California Soul' is heden ten dage nog veel te horen in de media.

Marlena Shaw's stem is ook veel te horen in sample-vorm, onder andere in de songs 'Remember Me' van Blue Boy en 'Rose Rouge' van St. Germain.

California Soul

'California Soul' is een redelijke hit voor Marlena Shaw, mede doordat het gebruikt wordt in twee Amerikaanse reclames. Het nummer is geschreven door het duo Ashford & Simpson. Zanggroep The 5th Dimension en Marvin Gaye & Tammi Terrell nemen het op in 1967. Twee jaar later neemt Marlena Shaw het nummer op voor haar album The Spice Of Life (1969). Op het album laat Shaw niet alleen soul horen maar ook funk, jazz en blues in een aanstekelijke mengelmoes met veel gitaarwerk en percussie.

Blue Note Records

Na het succes van The Spice Of Life en een lange tour met jazzpianist en bigbandleider Count Basie tekent Marlena Shaw als eerste vrouwelijke zangeres bij het legendarische jazzlabel Blue Note Records. Daar brengt ze vijf albums uit.

Disco

Na haar Blue Note-periode stapt Marlena Shaw over naar Columbia Records, een label dat zich tot meer richt op hits score. En dat lukt ook Shaw met het discoalbum Take A Bite. Veel jazzfanatici vinden dat ze haar ziel heeft verkocht door disco te gaan maken. Maar als Marlena Shaw het doet dan doet ze het goed, het album wordt haar meest succesvolle album.

Nummers Marlena Shaw