Artiest

Spinvis - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Spinvis
Eenmansproject van Erik de Jong die op zijn zolderkamer in Nieuwegein muziek knipt en plakt. Spinvis brengt in 2002 zijn titelloze debuutualbum uit bij platenmaatschappij Excelsior, een album dat later dat jaar in vele jaarlijstjes van muziekliefhebbers staat. Het liedje 'Smalfilm' wordt tweede in de door VPRO-luisteraars samengestelde Song van het Jaar 2002. In november 2011 verschijnt het album/de strip Tot Ziens, Justine Keller.

Spinvis maakt muziek die niet zomaar onder een noemer onder te brengen is. Het is muziek gemaakt uit samples en geluiden die variëren van speelgoed, fluitjes, vocoders, pannendeksels en andere rariteiten. De teksten zijn poëtisch en gaan vaak over mensen die niet helemaal mee kunnen komen, die een beetje getekend zijn door het leven. "Maar," benadrukt Spinvis, "het moet niet alleen maar geklaag zijn, het gaat vooral ook om de schoonheid van de teksten in samenhang met de muziek."

Lo-Fi

Het is 2002 uitgekomen album Lo-Fi is daar een perfect voorbeeld van. De op een zolderkamertje in elkaar gezette songs vormen een kleurenpalet dat experimentele popmuziek genoemd kan worden. Bekendste nummers van dit album 'Bagagedrager' en 'Smalfilm' groeien uit tot kleine radiohits.

Nieuwegein Aan Zee

Dit bescheiden succes leidt er toe dat Spinvis een band samenstelt om op de Nederlandse podia op te gaan treden. Tweede album Nieuwegein Aan Zee is een verzameling van deze live-opnames en overig materiaal van Lo-Fi en komt uit in 2003.

Erkenning

Een jaar later krijgt Spinvis de erkenning die het verdient. Hij wint de Zilveren Harp, een aanmoeidigingsprijs voor aanstormend talent en de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het door hem geschreven lied 'Voor Ik Vergeet', samen met cabaretière Lenette van Dongen.

Dagen Van Gras, Dagen Van Stro

In november 2005 verschijnt Dagen Van Gras, Dagen Van Stro, het derde album van Spinvis. Van dit album komt de single 'Ik Wil Alleen Maar Zwemmen' in 2006.

Ja!

Samen met dichter Simon Vinkenoog brengt Spinvis in 2006 Ja! uit. Op de CD is Vinkenoog te horen die zijn gedichten voorleest onder de muzikale begeleiding van Spinvis. Er staat dan ook Vinkenoog/Spinvis Combo op de cover. In 2008 zullen Vinkenoog en Spinvis dit kunstje nogmaals vertonen, met Ritmebox, dat een gelimiteerde oplage van 2.000 stuks telt.

Popprijs

Tijdens het Noorderslag-festival in 2007 weet Spinvis ook de prestigieuze Popprijs in de wacht te slepen. De prijs voor de artiest die het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage aan de Nederlandse popmuziek heeft geleverd.

Goochelaars En Geesten

Goochelaars En Geesten komt uit in 2007 en is een verzameling van eerder uitgebracht werk, maar bevat ook een aantal nieuwe tracks. Het blijkt voorlopig het laatste te zijn op muzikaal gebied van Spinvis alleen. 

Tot Ziens, Justine Keller

Het album Tot Ziens, Justine Keller verschijnt in november 2011 zowel in geluids- als in stripvorm. Tekenaar Hank Kolk heeft de nummers van duizendpoot Spinvis namelijk verstript. Veel van de nummers komen al voorbij in zijn theatershow De Weerman die in de loop van 2011 in theaters door heel Nederland te zien is.