Artiest

BLØF - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. BLØF
Zeeuwse band die in de jaren '90 doorbreekt met het nummer 'Liefs Uit Londen'. Tien jaar na het oprichten van de band is Bløf de meest gedraaide Nederlandse act en één van de populairste bands van Nederland. 

Naakt Onder De Hemel

BLØF wordt in 1992 in Zeeland opgericht door de door The Scene geïnspireerde bassist Peter Slager. Samen met zanger en gitarist Paskal Jakobsen, toetsenist Bas Kennis en drummer Henk Tjoonk brengt hij drie jaar later het BLØF-debuut uit: Naakt Onder De Hemel. De cd wordt in eerste instantie in eigen beheer uitgebracht, maar later onder de pet van EMI.

Aanmoedigingsprijs voor Jong Talent

Nederland is enthousiast en de eerste single, 'Verkeerd Gedeeld', wordt regelmatig gedraaid door de Nederlandse radiostations. 'Aan De Kust', de tweede single, groeit uit tot een soort van algemeen Zeeuws volkslied, en BLØF wordt door de provincie Zeeland onderscheiden met de aanmoedigingsprijs voor Jong Talent. Het geldbedrag dat hiermee gepaard gaat, besteedt BLØF midden '97 aan het opnemen van een tweede plaat met de titel Helder

'Liefs Uit Londen'

Na een tweetal mislukte pogingen een succesnummer uit te brengen, komt BLØF in 1997 met het door NOB-producer en 3FM-technicus Hans Bunt geproduceerde liedje 'Liefs Uit Londen' op de proppen. Dit blijkt een waanzinnig succes te zijn. 'Liefs Uit Londen' wordt de eerste echte grote hit van de band, en de naam BLØF is hiermee definitief gevestigd. 

Platina en Dubbel Platina

Drummer Henk Tjoonk wordt later uit de band gezet en Chris Götte neemt zijn plek in. Hierna volgen de live-singles 'Aan De Kust' en 'Wat Zou Je Doen'. De singles 'Harder Dan Ik Hebben Kan', 'Niets Dan Dit' en 'Zaterdag' komen uit op het album Boven (1999). 'Dansen Aan Zee', 'Hier' en 'Ze Is Er Niet' zijn afkomstig van Watermakers (2000). Deze plaat haalt al in de eerste week van de release de Platinastatus. De voorgangers Boven en Helder behalen Dubbel Platina. 

Gouden Notenkraker

BLØF ontvangt in 2000 de 'Gouden Notenkraker' van de Nederlandse Toonkunstenaarsbond en een Edison voor Beste Nederlandse Groep. Op Bevrijdingsdag bezoeken de mannen per helikopter diverse festivals. De band treedt in september op voor de Nederlandse sporters en supporters op de Olympische Spelen in Sydney. Het komt mede door BLØF - die in het kader van de Marlboro Flashbacks de liedjes van Doe Maar coveren - dat Doe Maar in 2000 voor één album en een reeks live-concerten weer bij elkaar komt. 

Tragische dood

Het kwartet wint in 2001 voor de tweede keer de Edison voor Beste Nederlandse Groep. Ook slepen ze de TMF Award Beste Popgroep Nationaal in de wacht en worden ze uitgeroepen tot meest gedraaide band op de Nederlandse radio. Echter wordt het jaar 2001 gedomineerd door de tragische dood van Chris Götte. Op zaterdag 17 maart 2001 komt de drummer bij een motorongeluk om het leven. Chris wordt 38 jaar oud.

Verlies van Chris Götte

BLØF cancelt alle optredens om het verlies van hun collega en goede vriend te verwerken. Ter nagedachtenis aan Chris komt in 2001 het live-album Oog in oog - Live in Ahoy uit. Ondanks het enorme verlies beslist de band door te gaan en laten eind 2001 weten een nieuwe drummer gevonden te hebben in Norman Bonink (ex-drummer Frank Boeijen). De eerste single die wordt uitgebracht heet 'Dichterbij Dan Ooit'.

Blauwe Ruis

Blauwe Ruis verschijnt begin 2002. De gelijknamige single en 'Mooie Dag' worden hits. De plaat bevat vooral nummers waarmee de band het verlies van Chris zo goed mogelijk een plek  probeert te geven. Dat jaar schrijft BLØF het nummer 'Onderhuids' voor de politieserie Luifel en Luifel. Blauwe Ruis krijgt een Dubbel Platina-award en eindigt bovendien op de tweede plaats van de Top 100 beste albums uit de Nederlandse popgeschiedenis. Nog datzelfde jaar krijgt gitarist Paskal een Sena Gitaar Award, voor beste gitarist.

Prijzenregen

De prijzenregen gaat in 2003 onvermoeibaar door. BLØF wordt met de prestigieuze oeuvreprijs De Gouden Harp onderscheiden, ze winnen twee Edisons voor Beste Album (Blauwe Ruis) en - voor de derde keer in vier jaar - Beste Groep Nationaal. Daarnaast wint Paskal een Duiveltje als Beste Zanger van Nederland, uitgereikt door het Nationaal Pop Instituut en gekozen door collega-muzikanten.

Omarm

Omarm, het zesde studioalbum van de Zeeuwen, komt uit in 2003. De plaat komt binnen op nummer 1 in de Mega Album Top 100. Hier staat ook de gelijknamige single 'Omarm' op. Het album behaalt hetzelfde jaar nog goud, evenals de DVD Tussen Nacht En Morgen.

Noorderslag Popprijs

Een goed begin van 2004 is de Popprijs 2003, die BLØF tijdens het Noorderslagfestival wint. De jury noemt BLØF "een voorbeeld voor de popwereld". De Edison gaat in maart opnieuw naar de Zeeuwen.

12,5 jaar

Vanwege het 12,5 jarige bestaan van BLØF geven ze twee shows in de Rotterdamse Ahoy. Deze weten ze beide dagen helemaal te vullen. Een prestatie die wordt vastgelegd op de cd/dvd BLØF Live 2004.

Counting Crows

BLØF en Counting Crows besluiten in 2004 een remake van het nummer 'Holiday In Spain' te maken. Het wordt een nummer 1-hit en die positie weten ze vijf weken vast te houden in de Album Top 100.

Greatest Hits

Later verschijnt een Greatest Hits album (november 2004) van BLØF, met daarop ook een nieuw nummer: 'Opstand'. 

Umoja

Umoja is hier de opvolger van (UMOJA betekent in het Swahili eenheid, saamhorigheid en eenwording). Voor de opnames van deze plaat maakte BLØF een kleine wereldreis langs dertien verschillende landen en nam in ieder land een nummer op. Op elk van de dertien nummers van het album zingt of speelt een gastmuzikant uit een ander land mee. 

Aanzoek Zonder Ringen

Ook is er voor dit album weer een nummer opgenomen met de Counting Crows, getiteld 'Wennen Aan September'. De eerste single van het album heet 'Aanzoek Zonder Ringen'. Op dit nummer is de Japanse percussiegroep Kodo te horen. De single wordt opgevolgd door 'Hemingway', 'Mens' en 'Een Manier Om Thuis Te Komen'. Alle bekende nummers van BLØF komen samen op de cd Platinum. Deze wordt in april (2007) uitgebracht.

Donker Hart

De single 'Donker Hart' verschijnt in de zomer van 2007. De track is afkomstig uit de film Een Manier Om Thuis Te Komen - UMOJA Live. Deze film over BLØF is de openingsfilm van het filmfestival Film By The Sea. Hiervan verschijnt ook een soundtrack-album.

Alles Is Liefde

De volgende single is 'Alles Is Liefde' (september 2007). Het nummer is tevens de titelsong van de gelijknamige Nederlandse film, geschreven door actrice Kim van Kooten. De track wordt, net als de film, een hit.

Kodo

Samen met Kodo geeft BLØF in maart 2008 drie shows in de Heineken Music Hall. De Kodo-drummers van het Japanse eiland Sado, bespelen de spectaculaire staande taiko-drums in formaten van enkele tientallen centimeters tot enkele meters groot.

O-daiko

Voor deze concerten bestaat de afvaardiging van Kodo uit vijftien muzikanten en nemen ze de beroemde grote O-daiko drum mee. In een twee uur durende spectaculaire show spelen BLØF en Kodo samen, maar ook afzonderlijk hun beste nummers.

Oktober/April

Op het album Oktober keren de Zeeuwen weer terug naar de wortels van het bestaan: Zeeuwse nederpop. De ingetogen liedjes zijn onder andere opgenomen in de Pickering House, een studio even buiten Dublin. Een jaar na Oktober, in 2009, is het tijd voor het album April. Volgens BLØF is het een plaat vol hoop, liefde en geloof. Ze presenteren dit album in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam.

De Storm

Na een kort avontuur in Japan komen de mannen in de nazomer van 2009 met de soundtrack voor de Nederlandse film De Storm. Het kan ook bijna niet anders dat bij een film over de watersnoodramp een soundtrack van de Zeeuwen moet komen.

Concert At SEA

Naast het maken van muziek is BLØF ook nauw betrokken bij de organisatie van Concert At SEA, een jaarlijks terugkerend festival aan de Brouwersdam, een onderdeel van de Deltawerken in Zeeland. Begin 2010 wordt Paskal vader van zoon Sem. Dit neemt niet weg dat de band ook dat jaar weer op Concert At SEA staat.

3FM Serious Request 2010 song

BLØF maakt speciaal voor 3FM Serious Request 2010 het nummer 'Wijd Open'. Het liedje wordt het themanummer van 3FM Serious Request 2010.

Alles Blijft Anders

In maart 2011 verschijnt het tiende studioalbum van BLØF, Alles Blijft Anders. Hiervan verschijnen de singles 'Wijd Open', 'Beter', 'Hou Vol Hou Vast' en 'Was Je Maar Hier'.

EP Radio Berlijn

In oktober 2011 verschijnt er iets nieuws van de Zeeuwse heren. Het is geen studioalbum, maar een EP met zeven tracks. Vijf ervan zijn nooit eerder uitgebrachte nummers en twee zijn bewerkte versies van eerder uitgebrachte tracks. Voor de EP heeft de band een aantal interessante gasten geregeld. Ze strikken twee Nederlandse zangeressen, Krystl en Sabrina Starke, die respectievelijk te horen zijn op ‘We Doen Wat We Kunnen’ en 'Meer Kan 't Niet Zijn'. Ook staat op de EP een remix van 'Was Je Maar Hier' door de Nederlandse DJ Chew Fu.

BLØF viert twintigjarig jubileum

In 2012 viert BLØF hun twingtigjarig jubileum. Schrijver Ernst Jan Rozendaal schrijft ter gelegenheid hiervan een boek met de hoogte- en dieptepunten van de band met de titel 'Hier 20 jaar BLØF'. De twintigjarige band blijft niet stil staan, zo plannen ze in november een concert in Ziggo Dome en sluiten ze Concert at SEA af. In april brengt de band 'Later Als Ik Groter Ben' uit.

Mannenharten met Nielson

Samen met de Nederlandse zanger Nielson, bekend van het televisieprogramma De Beste Singer-Songwriter van Nederland, neemt BLØF in 2013 het nummer 'Mannenharten' op. De track is tevens de titelsong van de gelijknamige Nederlandse film en scoort goed in de hitlijsten.

In Het Midden Van Alles

De mannen van BLØF zitten nooit stil en zijn alweer druk bezig met een nieuw album. De plaat In Het Midden Van Alles verschijnt in april 2014. 'Spijt Heb Je Morgen Maar' wordt in maart dat jaar als leadsingle uitgebracht.