Artiest

Stromae - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Stromae
Paul van Haver gaat als electroproducer/rapper door het leven als Stromae. Al van jongs af aan heeft deze half-Rwandese Belg een enorme interesse voor muziek. Na een korte carrière als rapper, lid van een rapgroep en een muziekopleiding scoort hij in 2009 een eerste hit met 'Alors On Danse'. Een jaartje daarna bereikt deze single Nederland. Stromae staat bekend om zijn maatschappijkritische teksten.

Paul van Haver ziet in maart 1985 het levenslicht in de hoofdstad van België. Daar in Brussel groeit de half Rwandese/half Belgische jongen op en al op zijn elfde wil hij muziek maken. Wat doe je dan als kleine jongen? Dan ga je naar de muziekschool. Op l'Académie Musicale de Jette leert hij over de muziekgeschiedenis en hoe hij moet drummen.

Stromae

Paul begint rond het jaar 2000 met rappen en kiest de artiestennaam Opmaestro, maar niet lang daarna besluit hij deze alweer te veranderen. Hij draait de twee lettergrepen van het woord 'maestro' om en zo is zijn artiestennaam geboren.

Opleiding

Ondertussen belandt Paul als gewone jongen ook gewoon op school. Hij werkt in de fastfood industrie om zo zijn opleiding op zijn privéschool te kunnen betalen. Zijn cijfers zijn daar ondermaats en hij verruilt deze opleiding voor een aan l'Institut National de Radioélectricité et Cinématographie. Daar komt zijn muzikale carrière van de grond.

Muzikaal succes

De eerste EP van Stromae heet Juste un cerveau, un flow, un fond et un mic komt uit in 2007 en is het begin van het muzikale succes van de Belg. Binnen de kortste keren heeft hij een platendeal en een netwerk binnen de Belgische radiowereld. Op zijn debuutalbum Cheese uit 2010 staat onder meer de track 'Alors On Dance'. Deze dansbare zomerklanken komen terecht op de eerste plaats van de charts van onder meer België, Duitsland, Frankrijk en China. Nederland ontvangt in de zomer van 2010 de single vol enthousiasme.

Racine Carrée

Het tweede album van Stromae is Racine Carrée en komt in augustus 2013 uit. Met de single 'Papaoutai' is Stromae terug van weggeweest, want het nummer wordt binnen no-time een van de zomerhits van 2013. In de track zingt Stromae over zijn vader die hij slechts drie keer in zijn hele leven heeft gezien. Het woord Papaoutai is een verwijzing naar de Franse zin 'Papa, où t'es?' (Papa, waar ben jij?).

Ook andere nummers als 'Formidable', 'Tous Les Mêmes' en 'Ta Fête' van het album Racine Carrée slaan aan. Stromae komt in december 2013 langs bij de dj's van het Glazen Huis in Leeuwarden. Ook 2014 is een goed jaar voor Stromae: hij staat in Heineken Music Hall, betreedt het podium van Pinkpop 2014 en doet in het najaar de Ziggo Dome Amsterdam aan.

The Hunger Games

Eind 2014 maakt Stromae samen met Lorde en Haim de soundtrack van de Amerikaanse film The Hunger Games: Mockingjay - Part 1. Het nummer 'Meltdown' komt in november 2014 uit.

'Carmen'

Stromae brengt in april 2015 de track 'Carmen' uit. Het nummer is een aanklacht van Stromae tegen de social media. Maatschappijkritisch als de muzikant altijd is, wordt in de videoclip de vinger op de zere plek gelegd.

Nummers Stromae