Artiest

Gene Kelly - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Gene Kelly
Als een veelzijdig en legendarische entertainer weet Gene Kelly gedurende zijn lange loopbaan als acteur, zanger, regisseur en producer ontzettend veel successen te boeken. Hij speelt en danst in filmklassiekers en wint vele prijzen, waaronder een Oscar in 1952. In 1999 wordt hij door het American Film Institute uitgeroepen tot een van de grootste mannelijke filmsterren aller tijden.

Dansleraar

Gene Kelly begint al op jonge leeftijd met dansen. Kelly is begaafd en geeft al snel les als leraar. Hij is daarnaast actief als choreograaf en gaat daarmee aan de slag op Broadway. Hij speelt ook zelf in stukken en breekt door in 1939 met The Time Of Your Life. Kelly’s baanbrekenden en spectaculaire danstechnieken zorgen ervoor dat ook Hollywood hem opmerkt. Hij speelt de daaropvolgende jaren in vele muziekfilms met andere legendarische namen als Judy Garland, Rita Hayworth en Frank Sinatra.

Singin’ In The Rain

Tot de grote klappers op het witte doek behoren musicals An American In Paris en Singin’ In The Rain, waarvan ook het titelnummer - inclusief het vaak geïmiteerde dansje uit de scene waarin het nummer te horen is - uitgroeit tot een hit. Wanneer de populariteit van musicals eind jaren ’50 afneemt, legt Kelly zich toe op onder andere regisseren, produceren en televisie. Hij overlijdt in 1996 aan de gevolgen van een beroerte.

Nummers Gene Kelly