Artiest

Mike Batt - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Mike Batt
Geboren als Michael Philip Anchovy Batt, is een Britse musicus, componist en producer. Verantwoordelijk voor de hit ‘Lady Of The Dawn’ in 1979. Maar Mike Batt is tevens het nauwelijks bekende brein achter tal van beroemde melodieën en artiesten. Zo produceert in 1975 hij het album All Around My Hat van Steeleye Span, componeert hij de soundtrack voor de konijntjesfilm Watership Down (1978), schrijft hij voor Art Garfunkel het bekendste nummer uit die film: ‘Bright Eyes’ en produceert hij de musi

The Wombles

Zijn eerste successen haalt Mike Batt in de jaren ’70 voor de Britse kinderserie The Wombles. . In plaats van de rechten uit handen te geven aan televisieproducten
brengt hij met The Wombles vier gouden platen uit. Dit geeft Batt de kans in zijn eentje zijn geluk te proeven.

 

Batt brengt twee soloalbums uit: Schizophonia en Tarot Suite die een aantal succesvolle singles opleveren. ‘Lady Of The Dawn’ wordt daarvan in Nederland zijn bekendste hitsucces, in Engeland behaalt ‘Summertime City’ een hoge plaats in de hitlijsten. Later wordt een versie van zijn ‘Introduction (The Journey of a Fool)’ gebruitk door ex-Gun ’N Roses gitarist Slash. Zijn grootste succes wordt bewerkstelligd door ‘Bright Eyes’ die hij schrijft en componeert voor Art Garfunkel.

1980

In 1980 heeft Batt een druk jaar. Hij brengt zijn album Waves uit na een half wereldreis en produceert voor onder andere Cliff Richard, David Essex en Alvin Stardust. Dat doet de deur open om later samenwerkingen te starten met Sony Germany waar hij in 1995 weer een solo-album mee uitbrengt; Arabesque. Dat jaar produceert en componeert hij ook een album met klassiek violiste Vanessa-Mea.

Klassieke kant

Liever werkt hij voor anderen, Batt richt zich op het componeren, arrangeren en producer voor artiesten als David Essex en Alley Cat.  Batt kent ook een klassieke kant. Regelmatig staat hij als dirigent voor de grote Britse orkesten. Een van Batt’s grootste successen in de jaren ’90 is het door hem geproduceerde album The Violin Player van de jonge violiste Vanessa Mae.

 

Mike Batt is een uitgesproken aanhanger van de Britse Conservative Party. Tijdens de Britse verkiezingen in 2001 wordt Mike Batt gevraagd ‘Heartland’ te schrijven, het strijdnummer van de conservatieve partij tijdens die verkiezingen.

Eigen label


Batt schept zijn eigen platenlabel Dramatico in 2002. Sinds 2005 behoort zijn label tot een van de drie grootste indie-uitgevers van het Verenigd Koninkrijk met Katie Melua als het grootste oogappeltje Katie Melua.

 

Met door hem geïnitieerde klassieke ensembles als Bond en The Planet lukt het hem telkens een succesvolle brug te slaan tussen de klassiek muziek en het grote publiek. Een groot succes is in 2003 de lancering van de oorspronkelijk uit Georgië afkomstige Katie Melua voor wie hij het debuutalbum produceert en verschillende nummers schrijft.

Pictures

Ook  het tweede Melua-album met daarop het door hem geschreven 'Nine million bicycles' is een hit. In 2007 verschijnt Pictures. Dit is het laatste album waaraan Mike Batt als songschrijver zijn medewerking verleent. Op de verzamelaar Songwriter’s tale (2008) vertolkt Mike Batt 16 van zijn eigen songs.

Nummers Mike Batt