Artiest

Daniel Powter - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Daniel Powter
De verlegen Canadese zanger Daniel Powter heeft een ongelukkige jeugd. Toch weet hij het ver te schoppen in de muziek: de eerste single ‘Bad Day’, van zijn debuutalbum Daniel Powter, wordt een groot succes.  In 2009 wordt Powter door het Amerikaanse muziekblad Billboard Magazine uitgeroepen tot grootste 'one hit wonder' van de jaren '00.

Daniel groeit op in Canada. Op school is hij een verlegen jongetje. Zijn moeder spoort hem aan viool te spelen. Hij doet dit van zijn vierde tot dertiende jaar, moeder begeleidt hem op de piano.

Dyslexie

Alles verandert als Powter op school mee doet aan talentenjacht. Hij zit dan in de 5e klas en loopt met zijn viool over het plein. De andere kinderen pesten hem en slaan hem een blauw oog. Als hij thuis komt zegt hij zijn moeder dat hij ermee stopt. Hij wil veel liever in een rockbandje spelen. Een andere reden om te stoppen met viool is Powters’ dyslexie. Hij kan geen noten lezen en wil zijn eigen weg vinden in de muziek. De muziekcollectie van zijn ouders brengt hem op weg. Hij raakt geïnspireerd door Motown, Prince en Duran Duran. Op de piano van zijn moeder speelt hij de bekende melodieën. Pas aan het einde van zijn schooltijd is Daniel de leadzanger van zijn eerste bandje. Tijdens zijn eerste optreden is hij erg verlegen, hij zingt zelfs met zijn rug naar publiek.

Opleiding

Powter gaat naar een speciale muziekopleiding. Na twee jaar verlaat hij de school en besluit dat hij zelf aan zijn ontwikkeling wil werken. Hij verhuist naar Vancouver en begint songs te schrijven. Daniel vliegt naar New York voor een auditie, maar wordt afgewezen omdat hij geen goede performance geeft. Hij keert terug naar Vancouver blijft schrijven.

Good Day

Na het sturen van een demo regelt Daniels manager Gary Stamler een ontmoeting met Warner Bros. Records. Powter ontmoet daar Mitchell Froom een paar dagen later vraagt Warner of ze 3 nummers willen doen samen. Na het luisteren van de nummers krijgen Froom en Powter groen licht voor het maken van het debuutalbum Daniel Powter genaamd. De single van dit album ‘Bad Day’ scoort hoge ogen. Tweede single 'Jimmy Gets High' doet het ook niet slecht.Powters laatste album heet Under The Radar (2008), waarmee hij met hoed in plaats van de-tot dan toe-bekende muts de cover siert.

Nummers Daniel Powter