Artiest

Europe - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Europe
Zweedse hardrockband die in de zomer van 1986 een wereldwijde hit scoort met 'The Final Countdown'. Europe haalt ook nog de Top 10 met 'Rock The Night' en 'Superstitious'. Ook 'Carrie' wordt een hit. In 1991 gaat de band uit elkaar. Toch blijft het kriebelen, want in 2004 besluit de band weer bij elkaar te komen.

ABBA, Ace of Base en Europe hebben gemeen dat ze allemaal uit Zweden komen en allemaal internationaal succes wisten te behalen. Na twee succesvolle albums in thuisland Zweden (Europe (1983), Wings Of Tomorrow (1984)) bracht Europe in 1986 het album The Final Countdown uit. Het gelijknamige nummer was te horen in de film Rocky IV. Maar het is niet onwaarschijnlijk dat 'The Final Countdown' ook zonder de hulp van Sylvester Stallone een internationale hit zou zijn geworden. Het synthesizerhookje van Mic Michael slaat aan in zowel Europa als de Verenigde Staten. 

The Final Countdown

In maar liefst 13 landen staat ‘The Final Countdown’ op nummer 1. Ook de opvolgende singles ‘Rock The Night’ en ‘Carrie’ halen de internationale hitlijsten. Volgens kenners is The Final Countdown het beste Europe-album. Bob Ludwig (bekend van zijn werk voor AC/DC, Bruce Springsteen en Bryan Adams) is verantwoordelijk voor het masteren van het album. Kevin Elson is verantwoordelijk voor de productie. (Hij werkte eerder samen met Aerosmith, Mr Big en The Beach Boys.) Na The Final Countdown brengt Europe nog twee albums uit: Out Of This World in 1988 (met de hit ‘Superstitious’) en Prisoners In Paradise in (1991). Inmiddels heeft John Norum de band verlaten en is vervangen door Kee Marcello. Na deze albums besluit ook de rest van de band om uit elkaar te gaan. Zanger Joey Tempest probeert het daarna, met weinig succes, solo. Zijn solo-albums floppen. 

Europe terug

Het blijft kriebelen bij de mannen. In de originele bezetting (met John Norum op gitaar) komt de band weer bij elkaar in 2003. De band duikt al snel de studio in en komt in 2004 met een nieuwe cd: Start From The Dark. Kevin Elson produceert het album weer.

Secret Society

Na het uitbrengen van deze CD in september 2004 volgt een wereldtour tot halverwege 2005. Inmiddels heeft Europe eind 2006 hun zevende album Secret Society uitgebracht (met de single ‘Always The Pretenders’). De stijl van deze CD ligt in het verlengde van hun vorige album. De sound is echter wat minder ‘donker’.

Last Look At Eden

Na twee jaar touren duikt Europe weer de studio in en brengt in 2009 het album Last Look At Eden uit. Ook dit is weer een album in de lijn die de band heeft ingezet en heeft sterke invloeden uit de seventies. Vooral het nummer 'No Stone Unturned' is een pareltje. Met dit album gaan de heren ook weer op tour, waarbij ze begin 2010 ook de Amsterdamse Paradiso aan doen.