Artiest

Nana Mouskouri - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Nana Mouskouri
“Het maakt niet uit hoe je er uit ziet. Veel belangrijker is wie je bent. ” Mooier had Nana Mouskouri het niet kunnen zeggen. Toch gebruikte zij uiterlijkheden als een bril en donker kapsel juist als haar handelsmerk. Maar bovenal bezat zij die unieke stem. Een stem waarmee Nana Mouskouri vanaf het Griekse eiland Kreta de hele wereld wist te bereiken, te veroveren en te beroeren.

Ioanna ‘Nana’ Mouskouri wordt op 13 oktober 1934 geboren in Chania, op het Griekse eiland Kreta. Zij is de jongste dochter van Constatine en Alice Mouskouri, die beiden werken in de plaatselijke bioscoop. In 1936 verhuist het gezin naar Athene. Geïnspireerd door de vele films die zij, droomt Nana van een carrière als beroemde filmster. Als jong meisje speelt zij enkele bijrolletjes in kleine filmproducties. Maar al gauw blijkt dat haar zangtalent vele malen groter is dan haar acteerprestaties. Samen met haar oudere zus Jenny volgt zij een klassieke opleiding aan het conservatorium van Athene. Ze leert er zingen in het Engels, Duits, Spaans, Portugees en Italiaans.

Jazz

Aangemoedigd door enkele vrienden zoekt Nana na afronding van haar conservatorium werk als nachtclubzangeres. Met een repertoire dat voornamelijk bestaat uit jazzy liedjes van Ella Fitzgerald en Billy Holiday treedt zij op in de Zaki, een bekende nachtclub in Athene. Daar wordt zij ontdekt door de Griekse componist Manos Hadjidakis. Hij schrijft voor haar het liedje 'Kapou Iparghi I Agapi Mou' ('Mijn Griekenland'), waarmee Nana in 1959 het Griekse Songfestival wint. Een jaar later gooit zij opnieuw hoge ogen met twee andere liedjes van Hadjidakis. Een maand later wint Nana het Mediterrane Songfestival in Barcelona. Als gevolg daarvan tekent zij een platencontract met Fontana, het Franse platenlabel van Philips.

Internationaal succes

In 1961 scoort Nana Mouskouri met Weisse Rosen Aus Athen – dat in meerdere talen wordt uitgebracht - haar eerste grote internationale hit. Het liedje is gebaseerd op een oud Grieks volkswijsje en wordt gebruikt in een Duitse tv-documentaire over Griekenland. 'Van Weisse Rosen Aus Athen' worden meer dan 1 miljoen singles verkocht. Het opent voor Nana de deuren naar meer internationaal succes. In 1962 ontmoet Nana in New York de beroemde producer Quincy Jones met wie zij haar Engelstalige elpee The Girl From Greece Sings opneemt. De plaat wordt een groot succes. Hetzelfde geldt voor de opvolger My Colouring Book.

Eurovisie Songfestival

In 1963 neemt Nana namens Luxemburg deel aan het Eurovisie Songfestival. Met het liedje A Force De Prier eindigt zij in Londen op een achtste plaats. Het liedje wordt een hit en brengt haar in contact met Michel Legrand, die voor haar enkele prachtige composities schrijft waaronder de hits 'Les Parapluies De Cherbourg' en...

l‘Enfant Au Tambour

Ondertussen is Nana in het huwelijk getreden met Yorgos Petsilas, een Griekse muzikant, met wie zij in 1968 zoon Nikolas krijgt en in 1970 dochter Eleni. Niet lang daarna strandt dit huwelijk. In 1993 trouwt Nana met André Chapelle, met wie ze dan al lange tijd een relatie heeft.

Holland

Gedurende de jaren zestig en zeventig scoort Nana diverse grote hits, waaronder 'Au Coeur De Septembre', 'Adieu Angélina', 'Quand Tu Chantes', 'Try To Remember', 'Le Tournesol' en het ook in Nederland succesvolle 'Mon Enfant'. Ze presenteert een eigen tv-show voor de Britse BBC en treedt op met beroemdheden als Harry Belafonte, Cliff Richard, Charles Aznavour, Olivia Newton John en Julio Iglesias. In 1976 brengt zij de elpee Nana In Holland uit, een plaat die live is opgenomen in Amsterdam. Tijdens het concert zingt Nana het oud-Nederlandse kinderliedje 'Op De Grote Stille Heide' ('De Herder'). Haar enorme populariteit in ons land zorgt er voor dat zij met vier elpees tegelijkertijd in de LP Top 50 staat genoteerd.

Only Love

In 1985 scoort Nana met 'Only Love' de grootste hit uit haar carrière. Nana zingt het liedje in als thema voor de populaire tv-serie Mistral’s Daughter. Eenmaal uit op single bereikt 'Only Love' de eerste plaats in de Nederlandse hitlijsten. Het succes van 'Only Love' blijft niet beperkt tot ons land. Ook in Engeland wordt 'Only Love' een grote hit, zij het pas een jaar later. Gedurende de jaren tachtig en negentig blijft Nana aan de lopende band elpees en cd’s uitbrengen.

UNICEF

In 1993 wordt Nana Mouskouri ambassadeur van UNICEF. In deze functie brengt zij een bezoek aan Bosnië. Nana raakt dermate onder de indruk van de door de oorlog veroorzaakte ellende dat zij een aantal liefdadigheidsconcerten geeft om geld in te zamelen voor de Bosnische oorlogsslachtoffers. In 1994 wordt Nana gekozen als Grieks democratisch afgevaardigde in het Europees Parlement. In die functie zet zij zich vier jaar lang in voor culturele kwesties en hulp aan Derde Wereld landen.

Afscheid

Ondertussen gaat haar zangcarrière onverminderd door. Ze blijft platen maken en treedt op van Amerika tot aan Japan. In 2004 kondigt zij haar definitieve afscheid aan. Tijdens haar vier jaar durende Farewell Tour trekt Nana nog éénmaal langs alle grote concertzalen ter wereld om vanaf het podium afscheid te kunnen nemen van haar trouwe fans. In maart 2006 doet zij dat van haar Nederlandse fans, voor wie zij maar liefst zeven concerten in ons land geeft. In mei 2006 treedt Nana Mouskouri op als speciale gast tijdens het Eurovisie Songfestival, dat in dat jaar voor het eerst in Griekenland wordt gehouden. Op 23 juli 2008 geeft Mouskouri haar laatste concert in het oude Herodes Atticus amfitheater, aan de voet van de Akropolis in Athene.