Artiest

Paul McCartney - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Paul McCartney
Muzikant uit The Beatles waarin hij (co-)leadzanger, bassist en songwriter is. McCartney begint wat nummers te schrijven met John Lennon, scoort een duizelingwekkende lijst van nummer 1-hits, zet meer dan de halve wereld op zijn kop en heft de band weer op in 1970. McCartney wil in eerste instantie solo gaan, maar formeert in 1971 de groep Wings. Later komt die solo-periode er toch, waarmee Sir Paul tot op de dag van vandaag veel successen mee boekt.

Wild Life

Aan het einde van 1971 richten Paul en Linda McCartney Wings op. Voormalig Moody Blues gitarist en drummer Denny Seiwell worden de andere bandleden. The Wings brengen hun eerste album uit in december 1971. Het debuutalbum is Wild Life. Dit album krijgt weinig positieve reacties. 

Live And Let Die

Gitarist Henry McCullough komt in 1972 bij de band. In dat jaar brengt de groep drie singles uit. Het album Red Rose Speedway volgt in 1973. Later dat jaar verlaten McCoullough en Seiwell de band. Het nummer ‘Live And Let Die’ voor de soundtrack van de gelijknamige James Bond film wordt een top 10 hit in Amerika en Engeland. 

Band On The Run

Aan het einde van 1973 brengen de overgebleven leden van the Wings een album uit. Band On The Run wordt opgenomen in Nigeria. Dit album krijgt de beste kritieken en staat voor vier weken in de Amerikaanse top 10 en wordt drie keer platina. 

Nieuwe Wings versie

Na het succes van Band On The Run, richt McCartney een nieuwe versie van de Wings op met gitarist Jimmy McCulloch en drummer Geoff Britton. De nieuwe bezetting wordt voor het eerst gepresenteerd op het nummer ‘Junior’s Farm’ uit 1974 en het hit album Venus And Mars uit 1975. Het album At The Speed Of Sound volgt in 1976. Hierop staan ook nummers die door de andere bandleden zijn geschreven. Toch wordt dit album met name een succes door twee nummers van de hand van McCartney getiteld ‘Silly Love Songs’ en ‘Let ‘Em In’. Het album wordt door een tour gepromoot. Van de tour komt een drie-dubbel album genaamd Wings Over America (1976) uit. 

Mull Of Kintyre

Na de tour rust de band uit en gaat Paul McCartney wat producer werk doen. Dan komt in 1977 het best verkochte Britse nummer allertijden uit: ‘Mull Of Kintyre’. Er worden meer dan 2 miljoen exemplaren van verkocht. De hit wordt gevolgd door het album London Town dat ook platina wordt.

Definitief einde

De groep brengt in 1979 Back To The Egg uit. Van dit album komen geen noemenswaardige hits. The Wings doen een Britse tour in 1980 en een jaar later gaat de groep definitief uitelkaar. Mede door de moord op John Lennon wil Paul McCartney niet meer toeren en gaat hij verder als soloartiest.

Samenwerkingen en solo-platen

Supersterren Paul McCartney en Michael Jackson werken in de jaren 80 een paar keer samen: de single 'Say Say Say' nemen ze op in 1983. het liedje staat op Paul McCartney's album Pipes of Peace. Het is hun tweede samenwerking na 'The Girl is Mine'; een single van het album Thriller van Michael Jackson. Solo-albums van McCartney zijn onder andere: Flaming Pie (1997), Run Devil Run (1999), het live-album Back In The World (2003), Memory Almost Full (2007), Kisses On The Bottom (2012) en New (2013).

 
Producer Mark Ronson

In oktober 2013 verschijnt 'New', de titeltrack van Paul McCartney's te verschijnen album. Het lied is geproduceerd door Mark Ronson, ook wel bekend van zijn werk voor Rufus Wainwright en Amy Winehouse. In 2015 werkt Paul McCartney samen met zangeres Rihanna en zanger Kanye West. Met hen neemt hij de hitsingle 'FourFiveSeconds' op. In het nummer is McCartney op de orgel te horen en speelt hij de akoestische gitaar. Datzelfde jaar wordt een tulp naar de ex-Beatle vernoemd, de Tulipa Paul McCartney. Hij neemt de tulp persoonlijk in ontvangst tijdens zijn optreden op 7 juni 2015 in de Ziggo Dome. McCartney is in Nederland vanwege zijn Out There Tour. Over zijn Nederlandse fans zegt hij: 'We hebben altijd de grootste lol samen.'