Artiest

Badfinger - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Badfinger
Badfinger is een Engelse popgroep, die in 1970 voortkomt uit The Iveys. De groep is ontdekt door Paul McCartney en brengt het eerste album uit op het Apple- label. De band scoort hits met ‘Come And Get It’, ‘No Matter What’ en ‘Day After Day’.

Bandnamen

Na vele andere bandnamen te hebben gehad nemen de heren uit Wales en Engeland de naam The Iveys aan. De band wordt ontdekt door Paul McCartney en brengt bij het Apple-label in 1969 het eerste album Maybe Tomorrow uit.

Come And Get It

Een jaar later wordt de naam wederom veranderd, dit keer in Badfinger. De mannen voelen zich niet serieus genomen bij het Apple-label en laten dat weten ook in interviews. McCartney reageert meteen en schrijft ‘Come And Get It’ voor Badfinger. Het liedje bereikt de top 10 in de Engelse en de Amerikaanse hitlijsten. Drie nummers van het bijhorende album Magic Christian Music worden gebruikt in de film met dezelfde titel Magic Christian Music. Maar het album is niet de officiële soundtrack van de film.

No Dice

Het tweede album No Dice wordt in 1970 uitgebracht. De single ‘No Matter What’ schrijven de mannen Pete Ham en Tom Evans van Badfinger zelf en wordt ook een top 10-hit in Engeland. De ballade ‘Without You’ is geen grote hit. Maar het wordt later wel een wereldhit in de versies van Harry Nilsson en Mariah Carey. McCartney noemt het liedje “The killer song of all time”.

Straight Up

Veel critici noemen het derde album Straight Up (1971) het beste werk van Badfinger. ‘Day After Day’ is in onder andere de VS en Engeland een grote hit. De volgende single ‘Baby Blue’ wordt een hit in de VS, maar wordt niet uitgebracht in Engeland. Dit tot grote verbazing van de band. Het blijkt een zooitje bij Apple Records en dat doet de promotie en de verkoop van het album geen goed. George Harrison beslist dat hij het album richting gaat geven. Liedjes worden geschrapt en er wordt een nieuwe versie van Straight Up uitgebracht.

Wanorde bij Apple Records

1972 is voor Badfinger een jaar vol optredens, maar de band wilt graag een nieuw album maken. Door de onenigheid bij The Beatles is het ook een wanorde bij Apple Records. Vervolgens tekent Badfinger een miljoenencontract bij Warnes Brothers Records voor zes albums. Apple Records brengt nog wel het album Ass uit.

Nieuw label

Bij Warnes Bros. brengt de band het vijfde album Badfinger (1974) uit. Het album wordt helaas niet zo goed ontvangen. Geen van de singles haalt de hitlijsten. Kort daarop slaan de mannen terug met Wish You Were Here. The Rolling Stone magazine noemt het album zelfs het beste werk van Badfinger. Het album wordt uit de schappen gehaald in 1975 door een conflict met het managament. Het album scoort daarom geen hits. In 1979 komt het Airwaves album uit. Het Badfinger-effect lijkt uitgewerkt. Geen van de singles behaalt de hitlijsten.