Artiest

Leon Russell - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Leon Russell
Amerikaans zanger, gitarist, pianist en liedjesschrijver. In het verleden werkt Russell samen met een oneindige lijst van artiesten, waaronder Bob Dylan en B.B. King.

Jonge muzikant

Al op veertienjarige leeftijd begon Russell aan zijn muzikale carrière door te spelen in nachtclubs in Tulsa. Hij vertrok twee jaar later naar Los Angeles waar hij gitaarles kreeg van James Burton. In 1967 bracht hij zijn eerste album Look Inside The Asylym Choir uit. 

'Delta Lady'

Russell schreef het nummer 'Delta Lady' voor Joe Cocker, dit werd vervolgens ook zijn eerste hit als liedjesschrijver. In 1971 bracht Russell maar liefst twee albums uit Leon Russell And The Shelter People en Asylum Choir II, en werkte hij met B.B. King, Eric Clapton, Freddy King en Bob Dylan.

Nederland

In Nederland is Russell vooral bekend door het nummer 'Oude Maasweg' van The Amazing Stroopwafels. Het nummer is een arrangement van Leon Russells 'Manhattan Island Serenade'. Het is één van de twee singles van The Amazing Stroopwafels die de tipparade van de Nederlandse Top 40 wisten te halen. 

Op 13 november 2016 overlijdt Leon Russell op 74-jarige leeftijd aan een hartaanval.