Artiest

(Frankie Valli &) The Four Seasons - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. (Frankie Valli &) The Four Seasons
Met als handelsmerk de doordringende falset van zanger Frankie Valli waren The 4 Seasons in de jaren zestig één van de populairste en succesvolste popgroepen in Amerika. Maar ook buiten de eigen landgrenzen wisten Frankie Valli & The 4 Seasons met hun mix van harmonieuze doo-wop, swingende rhythm & blues, Italiaans belcanto en Amerikaanse rock’n’roll enorme successen te behalen. Hun vele hits doen het nog altijd bijzonder goed.

Bowlingbaan

Het is 1953 als de dan 19-jarige in New Jersey geboren Francesco Stephen Castellucio zijn eerste plaatje uitbrengt, getiteld My Mother’s Eyes. Francesco noemt zich dan Frankie Valley, naar de Texaanse zangeres Jean Valley die hem de fijne kneepjes van het artiestenvak bijbrengt. Het plaatje flopt genadeloos.

Op dat moment maakt Frankie ook deel uit van The Variatones, een zangkwintet dat onregelmatig optreedt in het clubcircuit van New York. Daar wordt het kwintet in 1956 ontdekt door platenbaas Peter Paul van RCA Victor Records, die hen een contract aanbiedt. De groep verandert haar naam in The Four Lovers en scoort in 1956 een bescheiden hitje met 'You’re The Apple Of My Eye'. Helaas blijft nieuw succes uit, met als gevolg dat de platenmaatschappij het contract opzegt. Er volgen vele groepswijzigingen waarna Frankie Valli in 1960 met Tommy DeVito, Nick Macioci (Massi) en Bob Gaudio  overblijft en besluit verder te gaan onder de naam The 4 Seasons, vernoemd naar de cocktailbar van een bowlingbaan in New Jersey.

Successen

Onder leiding van producer Bob Crewe nemen The 4 Seasons begin jaren ‘60 heel veel liedjes op. Eén van die liedjes is het nummer 'Sherry'. Op zoek naar een nieuwe platenmaatschappij belanden The 4 Seasons bij het piepkleine Vee Jay Records, dat bereid is het liedje 'Sherry' op single uit te brengen. Met succes want binnen de kortste keren staat 'Sherry' op de eerste plaats van de Amerikaanse hitlijsten.

Ook elders in de wereld wordt het liedje een grote hit. Uiteindelijk worden maar liefst zeven miljoen singles van 'Sherry' verkocht. Het liedje opent voor Frankie Valli & The 4 Seasons de weg naar grote successen. Tussen 1962 en 1964 scoort de groep maar liefst twintig hits, waaronder 'Big Girls Don’t Cry' (1962), 'Walk Like A Man' (1963) en 'Rag Doll' (1964) die allemaal de eerste plaats in de Amerikaanse hitlijsten weten te behalen. Pas wanneer The Beatles in Amerika arriveren, neemt het hitsucces voor Frankie Valli & The 4 Seasons enigszins af. Maar niet voor lang.

Soloprojecten

Want ondanks de Beatlemania blijven Frankie Valli & The Four Seasons ook in de tweede helft van de jaren ‘60 uiterst succesvol. Zo scoren ze grote hits met liedjes als 'Let’s Hang On' (1965), 'Working My Way Back To You' (1966), 'Beggin’' (1967) en 'C’mon Marianne' (1967).  Behalve als Frankie Valli & The Four Seasons brengt de groep ook plaatjes uit onder de namen The Valli Boys en The Wonder Who? Daarnaast houdt Frankie Valli zich bezig met succesvolle soloprojecten. Zo scoort hij een paar grote solohits zoals in 1967 met 'Can’t Take My Eyes Off You' dat later ook wordt gebruikt in de legendarische filmklassieker The Deer Hunter

Disco

Eind jaren ‘60 is het plotsklaps gedaan met het succes van Frankie Valli & The 4 Seasons. Frankie Valli gaat solo verder en scoort hits met 'My Eyes Adored You' (1974) en het titelstuk van de beroemde dansfilm Grease (1978).  Hij krijgt te maken met gehoorverlies maar blijft doorzingen, ook als zanger van de inmiddels tot The Four Seasons omgedoopte groep. Onder invloed van de discorage maken The Four Seasons in 1975 een geslaagde comeback met de hits 'Who Loves You?' en 'December 1963 (Oh What A Night)', welke laatste single begin 1976 de eerste plaats in de Amerikaanse hitlijsten weet te behalen.

The Voice

In de jaren die volgen blijven The Four Seasons met enige regelmaat platen uitbrengen zonder dat de groep nog grote hits weet te scoren. In 2005 gaat de jukeboxmusical Jersey Boys in première op Broadway, waarvan het verhaal is gebaseerd op de levensgeschiedenis van Frankie Valli & The 4 Seasons. De musical zit boordevol bekende liedjes van de groep.

In 2008 maken The Four Seasons hun laatste grote tournee door Amerika. Datzelfde jaar scoort de Zweedse groep Madcon een wereldhit met haar versie van 'Beggin’', dat ook in ons land de eerste plaats behaalt. Hetzelfde geldt voor de versie die The Voice-zangeres Sandra van Nieuwland in 2012 uitbrengt van 'Beggin’'.  Daarmee wordt bewezen dat de liedjes van Frankie Valli & The 4 Seasons nog altijd fris en actueel klinken.

Première

Ondertussen speelt Frankie Valli als gangster mee in de tv-serie The Sopranos. De inmiddels 79-jarige zanger viert eind 2012 het vijftigjarige jubileum van The 4 Seasons met een aantal uitverkochte concerten in het Broadway Theatre in New York. In de zomer van 2013 is Frankie Valli in Londen waar hij in de Royal Albert Hall de Europese première van de musical Jersey Boys bijwoont. Tijdens die gelegenheid ontmoet Valli de Nederlandse cast van de musical en wenst hij hen succes toe met de première in Utrecht 

“Al die jongens die ik in Jersey Boys heb gezien, zijn geweldig, of het nou New York, Las Vegas, Australië of in Londen was. Ik ben dol op de musical. Het is een echt verhaal dat gaat over echte mensen,” aldus Frankie Valli.