Artiest

Pat Boone - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Pat Boone
Met als handelsmerk zijn wit lederen schoenen was Pat Boone in de jaren vijftig een van de populairste artiesten in Amerika. Pat scoorde in de Verenigde Staten maar liefst zestig hits op rij, waaronder onvergetelijke successen als April Love, Bernadine, Love Letters In The Sand en Speedy Gonzalez.

Jeugdliefde

Charles Eugene Patrick Boone wordt op 1 juni 1934 geboren in Jacksonville, Florida. Als nazaat van de legendarische Amerikaanse pionier Daniel Boone start hij op 17-jarige leeftijd een professionele zangcarrière. In 1954 trouwt Pat met zijn jeugdliefde Shirley Lee Foley, dochter van countryzanger Red Foley, een huwelijk dat tot op de dag van vandaag standhoudt. Datzelfde jaar wint Pat de finales van twee rechtstreeks op televisie uitgezonden talentenjachten, waarmee hij op slag beroemd is in Amerika. Ondanks z’n drukke zangcarrière weet Boone cum laude af te studeren aan de Universiteit van Columbia.

Zwart

In 1955 scoort Pat zijn eerste nummer 1-hit in Amerika. Dat gebeurt met een cover van 'Fats Domino's Ain't That A Shame'. In die dagen kent de Amerikaanse maatschappij nog een duidelijke tweedeling tussen blank en zwart. Liedjes van zwarte artiesten worden niet gedraaid door blanke radiostations. Vandaar dat blanke sterren als Pat Boone en Elvis Presley regelmatig liedjes opnemen van zwarte artiesten. Vaak zijn die 'blanke' covers succesvoller dan het 'zwarte' origineel. Overigens vaart iedereen daar wel bij, want de zwarte artiesten delen mee in het succes van hun blanke collega's. Op die manier scoort Pat hits met 'zwarte' liedjes als 'Tutti Frutt'i, 'Long Tall Sally' en 'Chains Of Love'.

Sekssymbool

Wanneer Pat in 1957 zijn filmdebuut maakt in de bioscoopfilm Bernadine stijgt zijn populariteit naar grote hoogte. Na Bernadine speelt Pat hoofdrollen in diverse andere films. Tevens presenteert hij wekelijks een eigen tv-show. Ondertussen scoort Pat de ene na de andere hit. Soms komen ze uit één van zijn films, zoals de hit 'April Love' uit de gelijknamige bioscoopfilm uit 1957. Omdat Pat een overtuigd Christen is, weigert hij zijn tegenspeelster Shirley Jones te zoenen. De actrice is namelijk getrouwd en uit respect voor haar echtgenoot kust Pat haar slechts op de wang. Vanuit diezelfde christelijke overtuiging weigert hij de hem aangeboden rol in een speelfilm met sekssymbool Marilyn Monroe.

Gospel

In 1961 scoort Pat met 'Moody River' zijn zesde nummer 1-hit in Amerika. Een jaar later boekt hij met het vrolijke liedje 'Speedy Gonzalez' zijn laatste grote succes. In de jaren die volgen kiest Pat bewust voor een carrière als zanger van religieuze gospelmuziek. Samen met z'n vrouw en vier dochters trekt hij als toegewijd christenen heel Amerika door met een gospelshow. Ook schrijft hij boeken over zijn religieuze ervaringen. In 1977 scoort zijn dochter Debby Boone met het liedje 'You Light Up My Life' een geweldige hit in Amerika.

Tatoeages

Zelf doet Pat het allemaal wat rustiger aan. Het is dan ook des te verrassender als hij in 1997 onverwachts het podium beklimt tijdens de uitreiking van de American Music Awards. Gestoken in een zwartlederen jasje en met neptatoeages op z’n arm kondigt Pat aan dat hij een hardrockplaat gaat nemen! En dat gebeurt ook. Nog datzelfde jaar verschijnt zijn album In A Metal Mood: No More Mr. Nice Guy. Daarop zingt Pat liedjes van hardrockartiesten als Jimi Hendrix, Alice Cooper en AC/DC, zij het dat hij die liedjes wel in zijn eigen, vertrouwde swingstijl uitvoert. Pat’s versie van 'Crazy Train' wordt door zijn voormalige buurman Ozzy Osbourne gebruikt als thema voor de tv-soap The Osbournes.

Boone Theater

Pat Boone is de laatste jaren ook actief aan het politieke front. Zo kiest hij tijdens de presidentsverkiezingen van 2008 partij voor de republikeinse kandidaat John McCain. Verder schrijft Pat patriottische artikelen in diverse bladen waarin hij omstreden uitspraken doet over zijn landgenoten en zich zeer conservatief opstelt. Daarnaast houdt hij zich nadrukkelijk bezig met de bouw van het Pat Boone Family Theater in de badplaats Myrtle Beach, South Carolina. Vanwege de crisis verloopt de bouw langzamer dan verwacht. Als het theater eenmaal klaar is, wil Pat Boone er minstens tien keer per jaar optreden.