Artiest

Doris Day - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Doris Day
Doris Day is een van de grootste artiesten van de jaren ’50 en ’60. De wereldberoemde zangeres / actrice heeft maar liefst 29 studioalbums en 39 films op haar naam staan. Tegenwoordig is ze vooral bezig met liefdadigheidswerk ten behoeve van dieren.

Er zijn maar weinig artiesten die zo’n succesvolle carrière hebben gehad als Doris Day. Als actrice speelde zij de hoofdrol in meer dan veertig bioscoopfilms. En als zangeres scoorde Doris tientallen wereldhits en bracht zij net zo veel albums uit, alles bij elkaar goed voor ruim 100 miljoen verkochte platen. De inmiddels 87-jarige Doris is nog opmerkelijk vitaal voor haar leeftijd. Zo brengt zij deze week een gloednieuwe cd uit die luistert naar de titel My Heart.

Verkeersongeluk

Doris Day wordt op 3 april 1924 geboren als Doris Mary Ann von Kappelhoff in Cincinnati, Ohio. Haar vier grootouders komen allen uit Duitsland. Doris wordt vernoemd naar de favoriete filmactrice van haar moeder, Doris Kenyon, en krijgt van jongs af aan muzikaal onderricht van haar vader, die muziekleraar is. In 1936 scheiden haar ouders, waarna Doris samen met haar moeder en oudere broer verhuist naar College Hill, Ohio. Doris volgt danslessen en wint ook prijzen met danswedstrijden. Maar wanneer zij betrokken raakt bij een verkeersongeluk en haar rechterbeen blijvend beschadigd komt een einde aan haar dromen over een professionele danscarrière. Tijdens haar herstel luistert Doris veel naar de radio. Ze zingt mee met  de hits van dat moment en raakt in de ban van swing. In 1932 debuteert Doris als piepjong zangeresje bij het lokale radiostation WLW, waar zij het liedje Day After Day zingt. Een paar jaar later komt ze terecht bij het orkest Barney Rapp & His New Englanders. Vanaf dat moment noemt zij zich Doris Day.

Oorlog

In 1939 wordt Doris door Bob Crosby gevraagd om als zangeres toe te treden tot zijn swingband. De dan 15-jarige Doris accepteert het aanbod, treedt een paar maanden met Crosby op waarna zij zich aansluit bij de swingband van Les Brown. Gedurende de oorlogsjaren groeit Doris uit tot een bekende ster. Dankzij hits als Sentimental Journey en My Dreams Are Getting Better All The Time geniet zij een enorme populariteit bij de Amerikaanse troepen overzee. 


Filmster

In 1948 maakt Doris haar debuut op het witte doek. Dat gebeurt in de bioscoopfilm Romance On The High Seas, waarin zij ook een liedje zingt. De combinatie van acteren en zingen blijkt een gouden te zijn, waarna Doris ook in de meeste van haar volgende films wel een liedje zingt. Sommige van die liedjes worden gigantische hits, zoals het uit Calamity Jane afkomstige Secret Love (1953) of het onvergetelijke Que Sera Sera (Whatever Will Be Will Be) uit de Alfred Hitchcock-thriller The Man Who Knew Too Much (1956). Met tegenspelers als James Stewart, Clarke Gable (Teacher’s Pet), Cary Grant (That Touch Of Mink), Frank Sinatra (Young At Heart), James Garner (The Thrill Of It All) en Rock Hudson (Pillow Talk, Lover Come Back) worden vrijwel alle films waarin zij speelt grote bioscoopsuccessen. 

Bankroet

Terwijl Doris’ film- en zangcarrière uiterst succesvol verloopt, kent haar liefdesleven de nodige tegenslagen. Doris trouwt maar liefst vier keer, waarvan drie huwelijken eindigen in een scheiding. Na de dood van haar derde man en tevens manager Marty Melcher in 1968 blijkt dat zij bankroet is. Haar verdiende miljoenen dollars zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. Noodgedwongen maakt Doris haar televisiedebuut met een eigen comedyserie. Ruim vier jaar lang speelt zij zichzelf in The Doris Day Show. Een jaar na de laatste aflevering krijgt zij via een gerechtelijke uitspraak alsnog een deel van haar verdwenen miljoenen terug. 

Verdriet

Ondertussen heeft de opkomende popcultuur een einde gemaakt aan Doris’ zangcarrière. Haar zoon Terry Melcher ontpopt zich als een succesvol producer van popgroepen als The Byrds, Paul Revere & The Raiders en de Beach Boys. Doris trekt zich terug uit de showbusiness en zet zich in voor dierenwelzijn. In haar privéleven wisselen geluk en verdriet elkaar af. Zo wordt in 1983 haar eerste kleinkind geboren; in 2004 overlijdt haar zoon Terry aan huidkanker. In 2008 ontvangt Doris een Grammy Award voor Lifetime Achievement in Music als onderscheiding voor haar gehele oeuvre.

Comeback

In september 2011 maakt Doris Day haar onverwachte comeback als zangeres. De inmiddels 87-jarige Doris brengt voor het eerst in vijfentwintig jaar tijd een nieuw album uit genaamd My Heart. Op die cd zingt zij bekende liedjes uit het heden en verleden, waaronder eigen interpretaties van popnummers van Joe Cocker en de Beach Boys als ook een nieuwe bewerking van de jazzklassieker My Buddy, die Doris voor het eerst in 1951 zong in haar bioscoopfilm I’ll See You In My Dreams. Doris heeft dit liedje opgedragen aan haar zoon Terry, die postuum aanwezig is op het album My Heart. 

Overlijden
Op 13 mei 2019 overlijdt Doris Day op 97-jarige leefftijd.