Artiest

Elton John - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Elton John
Toen Elton John begin jaren zeventig was geland op het vliegveld van Los Angeles, kwam hij daar toevallig John Lennon tegen. De ex-Beatle had zich net in de pers zeer lovend uitgelaten over Elton John, die hij als nieuw popicoon een gouden toekomst voorspelde. In de aankomsthal viel Lennon op zijn knieën voor Elton, al roepende ‘it’s him, it’s him, it’s Elton!’

Als groot Beatles-fan voelde Elton zich enorm opgelaten maar ook vereerd. Toch zag Lennon het goed. Want veertig jaar na dato is Sir Elton John uitgegroeid tot een invloedrijk en bijzonder succesvol popartiest, die met zijn liedjes miljoenen mensen heeft weten te raken en beroeren.

Leger

Elton John wordt op 25 maart 1947 in een voorstadje van Londen geboren als Reginald Kenneth Dwight. Hij groeit op als enig kind van twee muzikale ouders, die regelmatig platen kopen. Zij zorgen er voor dat de kleine Reggie piano leert spelen en kennismaakt met de rock’n’roll muziek van Jerry Lee Lewis, Elvis Presley en Bill Haley & His Comets. Vanaf dat moment droomt Reggie van een bestaan als rock’n’roll idool. Hoewel zijn vader, die vliegenier is bij de Royal Air Force, hem aanraadt te kiezen voor een carrière in het leger, vertrekt Reginald na zijn middelbare schooltijd naar hartje Londen om daar zijn droom waar te maken. Hij speelt piano in hotelbars en richt zijn eerste bandje op, Bluesology. Met deze band begeleidt hij een tijdlang de Britse zanger Long John Baldry.

Bernie Taupin

In 1967 reageert Reginald op een advertentie in de popkrant New Musical Express, waarin een kleine platenmaatschappij op zoek is naar muzikaal talent. Op die manier komt Reginald in aanraking met Bernie Taupin, een jonge tekstschrijver die ook op de advertentie heeft gereageerd. Hun ontmoeting vormt de start van een unieke samenwerking, die uitmondt in duizenden liedjes. Voortaan noemt Reginald zich Elton John, een samenvoeging van de namen van de saxofonist van zijn oude band Bluesology, Elton Dean, en zanger Long John Baldry. Het eerste liedje dat Elton en Bernie met z’n tweeën schrijven heet 'Scarecrow', maar dat wordt geen succes. Ze worden als liedjesschrijvers ingehuurd door DJM Records en schrijven nummers voor artiesten als Lulu en Roger Cook (Blue Mink). Ook doet Elton als achtergrondzanger en sessiepianist mee op platen van The Scaffold en The Hollies.

Wereldberoemd

In 1968 mag Elton voor het eerst een eigen plaatje opnemen. Maar zijn single 'I’ve Been Loving You', die natuurlijk is geschreven door Bernie en hemzelf, doet helemaal niks. Dat geldt ook voor zijn volgende paar singles en zijn eerste elpee Empty Sky, die in 1969 uitkomt en later door Elton wordt bestempeld als een werkstuk van een jong naïef talent. Het zijn allemaal vingeroefeningen voor wat komen gaat. In 1970 neemt Elton zijn tweede elpee op, simpelweg Elton John geheten. De eerste single van de plaat, 'Border Song', levert Elton bescheiden hitnoteringen op in Canada en – jawel – Nederland. Het is Eltons allereerste hit(je). Met de volgende single, 'Your Song', is het goed raak. Het ontroerende liefdesliedje wordt een gigantische hit. Opeens is Elton wereldberoemd.

Extravagant

In hoog tempo schrijven Bernie en Elton het ene na het andere liedje. In nauwelijks vijf jaar tijd brengt Elton maar liefst elf (!) elpees uit – waaronder de beroemde dubbelaar Goodbye Yellow Brick Road uit 1973 – en scoort hij wereldhits met liedjes als 'Rocket Man', 'Crocodile Rock', 'Daniel' en 'Bennie And The Jets'. In de zomer van 1976 staat Elton hoog in de Top 10 met zijn duet 'Don’t Go Breaking My Heart' met zangeres Kiki Dee. Dat najaar brengt hij zijn tweede dubbelalbum Blue Moves uit met daarop de prachtige hitballad 'Sorry Seems To Be The Hardest Word'. Ondertussen ontpopt Elton zich als een echt podiumbeest die gestoken in extravagante glamourkleding en met potsierlijke brillen overal ter wereld optreedt. Ook wordt hij hoofdsponsor en voorzitter van de Britse voetbalclub Watford FC.

Lion King

Zoals bij iedere artiest eist de roem ook zijn tol. Dat geldt ook voor Elton John. In 1977 kondigt hij aan het rustiger aan te doen. Elton treedt voorlopig niet meer op en brengt voortaan maar één elpee per jaar uit. Het maakt allemaal niet uit want het succes houdt aan. In de jaren tachtig scoort Elton grote hits met liedjes als 'Blue Eyes', 'I’m Still Standing', 'Sad Songs', 'Nikita' en 'Sacrifice'. Dat succes wordt in de jaren negentig voortgezet met (live) hits als 'The One', 'Don’t Let The Sun Go Down On Me' (in duet met George Michael) en de voor de Walt Disney tekenfilm The Lion King geschreven liedjes 'Can You Feel The Love Tonight' en 'Circle Of Life'.

Lady Di

Wanneer Lady Diana op 31 augustus 1997 verongelukt in Parijs is Elton ontroostbaar. Speciaal voor Lady Di, met wie hij goed bevriend was, herschrijft Elton met hulp van Bernie Taupin het liedje 'Candle In The Wind'. Hij zingt het nummer als eerbetoon tijdens haar begrafenis. Direct daarna staat 'Candle In The Wind ’97' overal ter wereld op de eerste plaats van de hitlijsten. Van 'Candle In The Wind ’97' worden meer dan 33 miljoen singles verkocht. Daarmee is het de op één na best verkochte single aller tijden, vlak achter Bing Crosby’s 'White Christmas'.

Las Vegas

Ook in de 21ste eeuw blijft de inmiddels tot ridder geslagen Sir Elton John platen maken, al dan niet met andere artiesten waaronder pianist Leon Russell, zangeres Kate Bush en het Amerikaanse popidool Lady Gaga. Tevens zet hij zich samen met zijn echtgenoot David Furnish voor de Elton John AIDS Foundation die voorlichting geeft over de bestrijding van AIDS. Zij zijn ook de trotse ouders van hun zoon Zachary, die op 25 december 2010 werd geboren uit een draagmoeder. In september 2011 is Elton begonnen aan zijn concertreeks The Million Dollar Piano, waarmee hij de maar liefst drie jaar optreedt in het beroemde hotel Caesars Palace in Las Vegas. 

The Diving Board

In 2011 wordt een nieuw album aangekondigd welke eigenlijk in de herfst van 2012 zou moeten verschijnen. Echter, door ontevredenheid van Elton John over een aantal tracks op het album wordt deze datum verschoven naar september 2013. Het album bereikt uiteindelijk in de Verenigde Staten de hoogste album status voor Elton sinds de jaren '70.