Artiest

Dana - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Dana
Dana Rosemary Scallon, vooral bekend onder haar artiestennaam Dana is een Ierse zangeres die later onafhankelijk politica is geworden.
Scallon wordt geboren als Rosemary Brown in Derry. In 1970 doet ze voor Ierland mee aan het Eurovisie Songfestival met het lied 'All Kinds of Everything' en boekt de eerste Ierse overwinning. Hierna heeft ze een aantal hits in de Ierse, Britse en Nederlandse hitparades. Haar kerstsong 'It's gonna be a cold cold Christmas' (1975) is een evergreen geworden. Ze wordt zeer bekend door het zingen van religieuze liederen. In de jaren tachtig verhuist ze met haar echtgenoot Damien Scallon en haar gezin naar de Verenigde Staten, waar ze lange tijd voor een christelijke radio- en televisiezender werkt.

Politiek

Ze komt in 1997 terug naar Ierland waar ze zich kandidaat stelt in de verkiezingen voor het presidentschap van Ierland. Alhoewel ze een onafhankelijke kandidaat is zonder een politieke organisatie achter zich, behaalt ze een verdienstelijke derde plaats.

Schrijven

Eind 2004 wilt Dana opnieuw een gooi doen naar het Ierse presidentschap, maar ze vergaart dit keer niet eens het aantal vereiste nominaties. Ze is nu een naar eigen zeggen ontluisterend boek aan het schrijven over haar tijd in het Europese Parlement, en wil haar televisiecarrière in Ierland nieuw leven inblazen.