Artiest

Andre Rieu - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Andre Rieu
Maastrichtse violist die met vooral Weense walsen internationaal grote verkoopsuccessen behaalt. Met de cd Strauss & Co uit 1994 scoort Rieu in bijna alle Europese landen gouden en platina platen.

Salonmuziek

André Léon Marie Nicolas Rieu wordt op 1 oktober 1949 geboren in Maastricht. Hij is de derde uit een muzikaal gezin van zes kinderen met een vader die dirigent is. Op vijfjarige leeftijd krijgt de kleine André zijn eerste vioolles. Na zijn middelbare school bezoekt hij de conservatoria van Luik, Maastricht en Brussel. Eén van zijn leermeesters is de bekende Nederlandse violist Herman Krebbers. Gedurende zijn studie ontwikkelt André Rieu een voorliefde voor opera’s en salonmuziek.

Strauss

In 1975 trouwt Rieu met zijn jeugdliefde Marjorie, een huwelijk dat stand houdt tot op de dag van vandaag. Drie jaar later wordt hun eerste zoon Marc geboren en richt Rieu zijn eigen Maastrichts Salonorkest op. Tegelijkertijd speelt hij als violist in het Limburgs Symfonieorkest. Met het Maastrichts Salonorkest speelt Rieu populair klassieke melodieën voor een voornamelijk ouder publiek. In 1987 gaat het orkest op in het Johan Strauss Orkest, waarmee Rieu nostalgische walsen en operettemuziek uitvoert. Met dit orkest toert Rieu door de Benelux en Duitsland.

Second Waltz

In 1994 brengt Rieu het album Strauß & Co uit. Eén van de composities op het album is Rieu’s populaire interpretatie van Waltz No. 2 uit Shostakovich’s Suite No. 2. Met deze tot 'The Second Waltz' omgedoopte compositie scoort Rieu een gigantische hit, vooral nadat hij het stuk heeft gespeeld in een volgepakt Olympisch Stadion tijdens de rust van de Europacupwedstrijd tussen Ajax en Bayern München. Binnen de kortste keren staat 'The Second Waltz' hoog in de hitlijsten en voert Rieu met Strauß & Co de Nederlandse albumcharts aan. Van Strauß & Co worden in Nederland ruim een half miljoen stuks verkocht. Ook in het buitenland is de plaat een succes met platina onderscheidingen in landen als België, Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Portugal, Spanje, Tsjechië, Hongarije en Argentinië. Naast de Edison Publieksprijs ontvangt Rieu maar liefst drie jaar achtereen de Dutch Export Award.

Jubileum

In de jaren die volgen bouwt Rieu zijn succes verder uit. Met zijn orkest reist hij de hele wereld rond en trakteert hij een miljoenenpubliek op populaire uitvoeringen van operettes, film- en klassieke muziek. In 2003 viert Rieu zijn zilveren artiestenjubileum met uitgebreide tournees door Japan, Italië, Canada en de Verenigde Staten. In de zomer van 2004 treedt Rieu op in het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade, gevolgd door optredens op het Vrijthof in Maastricht, iets dat uitgroeit tot een jaarlijks terugkerend midzomernachtspektakel.

Sprookje

In 2006 illustreert Rieu zijn bijnaam als Flying Dutchman door een eigen kantoor te openen in New York en een romantische tv-special op te nemen in het Wenen van Johann Strauss. Dat gebeurt in het sprookjesachtige decor van het beroemde Schloss Schöbrunn van keizerin Sissy. Ter plekke besluit Rieu het kasteel na te bouwen inclusief - balzaal, fonteinen en ijsbanen - en als replica mee te nemen op zijn World Stadium Tour door Europa, Amerika en Australië. Zijn avonturen ‘down under’ worden uitgezonden in een tv-serie. Rieu’s populariteit in Australië is enorm; in krap twee jaar tijd verkoopt hij er twee miljoen albums. Vandaar dat Rieu in 2009 opnieuw de Export Prijs krijgt uitgereikt.

Jubileum

In de zomer van 2009 staat Rieu wederom op het Vrijthof van zijn geliefde Maastricht, waar hij als drager van de Gouden Eremedaille van de stad wordt binnengehaald als een held. Rieu geeft vier concerten op het Vrijthof en kondigt aan dat hij ook in 2010 weer terugkomt. De concerten maken deel uit van zijn 30th Anniversary Tour, waarmee Rieu zijn dertigjarige artiestenjubileum viert. In december 2009 treedt hij op in een Britse televisie kerstshow, waarna ook Engeland als een blok valt voor de populair klassieke muziek van André Rieu.

Blij

Inmiddels zijn wereldwijd zijn meer dan dertig miljoen cd’s en dvd’s van Rieu verkocht. Per jaar bezoeken ruim 700.000 mensen één van zijn concerten. Daarmee is hij na Madonna, Tina Turner en Britney Spears de beste verkopende tourartiest ter wereld. Vandaar dat hij ook in 2010 weer de Export Prijs wint. Wereldster Rieu vervolgt zijn jubileumtour met stadionconcerten in onder meer Zuid Afrika, Amerika, Australië en Europa. Ook Nederland vergeet hij niet. Want naast de traditionele concerten op het Vrijthof in Maastricht – in 2010 maar liefst acht in getal – treedt Rieu deze zomer ook op in het Thialfstadion in Heerenveen en de Amsterdam ArenA. “Het enige dat ik met mijn muziek wil, is mensen blij maken. Daar word ik namelijk zelf ook blij van,” aldus de jubilaris.

Kroningswals

Speciaal voor de troonswisseling in 2013 heeft André Rieu een compilatie-album Rieu Royal samengesteld. De 'Kroningswals' van de compilatie heeft na een dag al de gouden status bereikt. De door André Rieu gecomponeerde wals wordt op 30 april 2013 gespeeld op het Museumplein tijdens het Koningsbal.