Artiest

Counting Crows - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Counting Crows
Melancholische rockband uit San Francisco die in 1994 hun eerste grote hit scoort met het nummer 'Mr. Jones'. Ook de nummers 'Big Yellow Taxi' (2003) en 'Holiday In Spain' (2004) slaan aan in Nederland.

Fanschare

Een echte hit heeft deze laatste band nog nooit in ons land gescoord, maar artiesten als Frank Boeijen, Bettie Serveert, Acda en De Munnik en BLØF bevinden zich onder een schare Nederlandse Counting Crows-fans. San Francisco, eind jaren ’80. Adam Duritz zingt in The Himalayans, maar verlaat de band nadat hij gitarist David Bryson heeft ontmoet. Onder de naam Sordid Humor verzorgen de twee akoestische optredens en schrijven ze liedjes. 

Counting Crows

Twee jaar later, in 1990, richt het duo een band op met de naam Counting Crows, naar een oud Engels versje. Met Charles Gillingham op keyboard, Matt Malley op bas, Steve Bowman op drums en Dan Vickrey op gitaar is de band compleet. 

August And Eveything After

Een jaar na het opnemen van een demo en het in de wacht slepen van een platendeal, brengen de Counting Crows eind 1993 hun debuutalbum August And Everything After uit. Na de opnames van deze plaat neemt Ben Mize plaats op de drumkruk. Vooral in de Verenigde Staten wordt het album een overweldigend succes. In totaal gaan er daar meer dan tien miljoen cd’s over de toonbank. De single ‘Mr. Jones’ wordt een top 10-hit in de Verenigde Staten. 

A Long December

In 1996 verschijnt Recovering The Satellites, waarop het hitje ‘A Long December’ is terug te vinden. Het album valt minder goed dan August And Everything After, maar al met al is de CD goed voor twee miljoen verkochte exemplaren. Eens in de drie jaar brengt Counting Crows een nieuw (studio)album uit en dus is het in 1999 tijd voor nummer drie: This Desert Life. Ook van dit album worden zo'n twee miljoen exemplaren verkocht.

Hard Candy

Leadzanger Adam Duritz is in 2001 te horen op de albums V van Live (het nummer 'Flow') en Gold van Ryan Adams (het nummer 'Answering Bell'). Halverwege 2002 ligt het vierde album van de Counting Crows in de winkels: Hard Candy. Gitarist David Immergluck versterkt de band op deze plaat. De eerste single luistert naar de titel 'American Girls'. Sheryl Crow is te horen als achtergrondzangeres.

Holiday In Spain

In 2003 komt een greatest hits album uit van de Counting Crows. Tegelijkertijd neemt Adam Duritz een duet op met het Nederlandse BLØF: 'Holiday In Spain'. Het wordt een dikke nummer 1-hit in het voorjaar van 2004. 

Shrek

Direct na 'Holiday In Spain' komt 'Accidentally In Love' uit. Het nummer wordt gebruikt voor de soundtrack van de film Shrek 2. Ook dit nummer schopt het, mede dankzij het eerdere grote succes, tot in de top 10.

Saturday Nights, Sunday Mornings

Het vijfde studioalbum van de Amerikaanse band verschijnt in 2008 en heet Saturday Nights, Sunday Mornings. De opnames van het album zijn voor de zomer van 2007 afgerond. "Zaterdagavond is het moment dat je je zonden begaat. Op zondag heb je spijt", zo verklaart Duritz de titel. Het album bevat een mix van stevige rock en akoestische en country-achtige nummers.

Somewhere Under Wonderland

Na zeven jaar komt Counting Crows in september 2014 met hun zesde studioalbum Somewhere Under Wonderland. Voor het nieuwe album maakt de groep een uitgebreide Europese tour, waarbij de band ook Nederland aandoet. Counting Crows staat op Pinkpop en Concert At SEA 2015 en in juni 2015 treedt de band op in Groningen en Haarlem.